July 20, 2013

Afblijven, kunst!

Onder de titel Afblijven, kunst! publiceerde het Mondriaanfonds op 19 juli 2013 een artikel over Call of the Mall. Hieronder een deel. (Klik voor het hele artikel de link onderaan.)

Call of the Mall is jubelend ontvangen in de media. "Utrecht heeft zich op de kaart gezet’", constateerde Trendbeheer. De Telegraaf kopte: Call of the Mall ontregelt winkelen. En volgens NRC Handelsblad maakt de kunstmanifestatie Hoog Catharijne een betere plek. Curator Maaike Lauwaert vindt het een groots compliment.

Expres is gekozen voor de drukste plek van Nederland, dat zich afficheert met fashion, food, freetime, fun. Met 9 miljoen bezoekers per jaar komen hier meer mensen dan bijvoorbeeld op Schiphol. En Corio, eigenaar van Hoog Catharijne, werkt graag mee vertelt Lauwaert. Call of the Mall verhoogt immers "de belevingswaarde" van het winkelcentrum. Kort na de opening werden 30.000 extra bezoekers geteld.

Sommige kunstwerken mogen blijven, zoals De Tuinfabriek van Ester van de Wiel: een zelf voorzienende daktuin waar gft-afval uit winkels wordt verwerkt tot compost en kippen zorgen voor bemesting. Samen met buurtbewoners houdt Van de Wiel de tuin bij. Aanvankelijk zag Corio de tuin vooral als problematisch, vertelt Lauwaert, nu mag-ie blijven wegens succes. Tussen de middag wordt er geluncht en het uitzicht dat het vergroende dak biedt is veel beter. "Soms kun je met een probleem een probleem oplossen."

Link naar site Mondriaanfonds

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek