June 10, 2014

Volksverhuizing: de bijen zijn gearriveerd.

Stadsimker Jan van de Waerdt: heeft een tweetal volken voor de Tuinfabriek geselecteerd. Voor de bijen is de plaats waar ze komen te staan zeer belangrijk; na verplaatsen gaan ze zich eerst ƭnvliegen. Daarbij oriƫnteren ze zich op nieuwe plaats. De eerste paar dagen zijn er dus veel bijen te zien voor de kasten en gaan de bijen ook op zoek naar nectar. De zoekbijen vliegen overal heen en geven dan in de kast door waar voedsel te halen is; als ze wat vinden richten de bijen zich op die voedselbron en nemen ze de kortste route. Verder kan een volksverhuizing alleen plaatsvinden als de bijen niet meer vliegen en allemaal thuis gekomen zijn. Dat is 's avonds als het donker is. Daarom zijn de bijen afgelopen maandagavond al geplaatst. Naar verwachting gaan volgende week de lindebomen in de buurt van Hoog Catharijne bloeien en kunnen de bijen meteen aan het werk.

De bijenstallen van Jan van de Waerdt.

Ze zijn gearriveerd en staan op de kweektafel van de Tuinfabriek. Die hebben we voorlopig toch niet nodig want alle stekjes staan inmiddels in de teeltbakken.

Bijenstallen zijn bouwconstructies waarin bijenkorven staan opgesteld; vooral die ten behoeve van de winning van honing, maar ook voor de bestuiving van o.a. fruitbomen.

Stadimker Jan van de Waerdt: "Zelf vind ik het wel een grappig experiment om te zien wat de bijen gaan doen."
We zijn benieuwd wat de bijen vinden van het leven bovenop Hoog Catharijne. En we wachten met spanning af hoe de honing uit de Tuinfabriek zal smaken.

July 2, 2015

Stadse bijen

Onze stadsimker Jan van der Waerdt heeft drie bijenvolken gebracht. Deze stadse bijen hebben uitzicht op het vernieuwde Utrecht CS en het Stadskantoor; een andere blik op het 'land van melk en honing'.

July 17, 2015

Stadsimker aan het werk

Op 16 juli, tijdens een werkdag van de tuinfabriek, inspecteerde onze stadsimker Jan de bijenvolken op het dak.

De bijen produceren vollop honing en er kan over een paar weken voor het eerst geoogst worden.

September 12, 2015

Het nieuwe station Utrecht

Laat 's avonds. Het is al donker. Vanaf de plek waar de bijen staan heb je een mooi zicht op het net geopende nieuwe deel van het station.

September 7, 2015

19,5 kilo Honing uit Hoog Catharijne

De imker heeft honing van de drie bijenvolken op het dak van Hoog Catharijne geslingerd: Dit jaar maar liefst 19,5 kg.

September 24, 2015

De Tuinfabriek op TV

17 augustus 2015 - Opname Beestengeluk, SBS6

Op zaterdag 3 oktober zendt SBS6 een item uit over de Tuinfabriek. Het is onderdeel van het programma Beestengeluk. Het regende enorm tijdens de opnames dus we zijn benieuwd hoe de Tuinfabriek overkomt. In twee latere uitzendingen worden specifieke onderdelen uitgelicht. Een item over onze stadsimker en zijn bijen op het dak en een speciaal over de Barnevelder krielen. De precieze data zijn hier later ook te vinden.

Tuinman Rob Verlinden op zoek naar bijzondere tuinen en dieren.

De bij in het midden is de koningin, te herkennen aan de witte (typex) stip.

September 25, 2015

De Tuinfabriek op TV (2)

Net de uitzenddata van SBS6 Beestenboel ontvangen:

Aanstaande zaterdag 26 september om 16.25 wordt het eerste item over onze stadsimker Jan en zijn bijen uitgezonden. Op zaterdag 3 oktober, om 16.25 uur wordt de Tuinfabriek als daktuin belicht. Op zaterdag 17 oktober 16.25 uur om zijn onze Stadse Barnevelder krielen aan de beurt.

Het regende enorm tijdens de opnames dus we zijn benieuwd hoe de Tuinfabriek overkomt. Volgens Denise van SBS: "zijn het echt heel leuke items geworden. Onderduiken is zeker niet nodig! Handtekening oefenen wellicht wel."

September 29, 2015

Stadsimker Jan op TV

Voor degene die rechtstreeks naar het item over de bijen willen doorschakelen. Het item start bij minuut 14 en stopt bij 17.40.

Link naar Beestengeluk aflevering 50

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek