April 3, 2013

Bijenstal

Om het ecosysteem van de tuin goed op gang te brengen wordt er een bijenvolk ingebracht. Deze werkers zorgen voor bestuiving en bevruchting.

Schetsontwerp voor de bijenstal op het dak. De stal ligt één verdieping hoger dan de tuin zodat de bijen rustig kunnen uitvliegen.

Bijen van kinderboerderij Nieuw rotsoord. (foto Nienke Sybrandy voor werklandschap EET)

April 3, 2013

Imker

Imker of bijenhouder houdt zich bezig met het bestuiven van planten d.m.v. bijen en vervolgens het produceren van honing daarvan. Bijen hebben het echter moeilijk, ze lijden sterk onder landbouwgif, parasieten en ziektes. Vorig jaar deelde Stichting Natuur en Milieu 40.000 zakjes bijenvriendelijk bloemenzaad uit. De bloemen bloeien in de herfst, het moment waarop de bijen hun wintervoorraad aanleggen. Dat geeft bijen een betere kans om de winter te overleven. Het is overigens een misvatting dat bijen alleen op het platteland honing zouden produceren, ook in de stad kan honing van prima kwaliteit gemaakt worden.
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)

April 3, 2013

Betonhoning

De Franse imkerkunstenaar Olivier Darné experimenteert met bijen in de hedendaagse stad. Het blijkt dat de bijen in een stedelijke omgeving niet alleen meer honing produceren dan op het platteland, maar ook dat de stedelijke omgeving, met een grote variëteit aan gewassen zorgt voor een rijkere smaak. Tijdens het Festival aan de Werf in 2008 maakte Darne honing op diverse plekken in Utrecht; dat leverde een prachtige smaakkaart op van de stad.
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)

June 10, 2014

Volksverhuizing: de bijen zijn gearriveerd.

Stadsimker Jan van de Waerdt: heeft een tweetal volken voor de Tuinfabriek geselecteerd. Voor de bijen is de plaats waar ze komen te staan zeer belangrijk; na verplaatsen gaan ze zich eerst ínvliegen. Daarbij oriënteren ze zich op nieuwe plaats. De eerste paar dagen zijn er dus veel bijen te zien voor de kasten en gaan de bijen ook op zoek naar nectar. De zoekbijen vliegen overal heen en geven dan in de kast door waar voedsel te halen is; als ze wat vinden richten de bijen zich op die voedselbron en nemen ze de kortste route. Verder kan een volksverhuizing alleen plaatsvinden als de bijen niet meer vliegen en allemaal thuis gekomen zijn. Dat is 's avonds als het donker is. Daarom zijn de bijen afgelopen maandagavond al geplaatst. Naar verwachting gaan volgende week de lindebomen in de buurt van Hoog Catharijne bloeien en kunnen de bijen meteen aan het werk.

De bijenstallen van Jan van de Waerdt.

Ze zijn gearriveerd en staan op de kweektafel van de Tuinfabriek. Die hebben we voorlopig toch niet nodig want alle stekjes staan inmiddels in de teeltbakken.

Bijenstallen zijn bouwconstructies waarin bijenkorven staan opgesteld; vooral die ten behoeve van de winning van honing, maar ook voor de bestuiving van o.a. fruitbomen.

Stadimker Jan van de Waerdt: "Zelf vind ik het wel een grappig experiment om te zien wat de bijen gaan doen."
We zijn benieuwd wat de bijen vinden van het leven bovenop Hoog Catharijne. En we wachten met spanning af hoe de honing uit de Tuinfabriek zal smaken.

June 21, 2014

Bijennieuws

De stadsimker Jan van de Braendt bij zijn observatiekast tijdens de bijenworkshop op 11 mei 2014. Foto: Aafke Holwerda

Nieuws van onze stadsimker: Afgelopen middag de bijenvolken gecontroleerd; ze bleken veel nectar te halen. Een verstoring vinden ze dan niet leuk; zelf maar één prikje gehad bij het opruimen. Bij zwaaien of wegwuiven komen de bijen naar je toe. Pas als ze verstrikt raken (in haar of baard) willen ze steken: in dat geval eerst (dood)wrijven en dan verwijderen.

Nu de bijen al veel nectar hebben gehaald bleek de kast van de volken al helemaal vol; daarop staat nu de extra honingkamer met tien lege raampjes. In het andere volk heb ik twee lege ramen gehangen voor bouwen (en vullen) van raat. Mogelijk moet daar over aantal dagen ook een extra honingkamer op.
Net als afgelopen middag probeer ik dat te doen op een moment dat weinig of geen andere mensen in de buurt zijn.

Als de linde uitgebloeid is kan na 10-14 dagen honing geoogst worden; dan breekt een periode aan van weinig bloeiende nectarbloemen – juli – en moeten ze mogelijk gevoerd worden (en behandeld worden tegen mijten).

Wat mij betreft blijven ze staan tot verplaatsing van de tuin geregeld is; daarna moeten ze in ieder geval een eind weg gezet worden anders vliegen ze terug naar de oude plek.

June 22, 2014

Bijennieuws

Bijen voelen tijdens de bijenworkshop op 11 mei. foto: Aafke Holwerda

Onze kippenfluisteraar Ida is gestoken door een boze bij.
Over de reactie die optreed nadat je door een bij gestoken bent: Bij de eerste paar keer dat je gestoken wordt reageert lichaam met een algemene afweer die in dichtstbijzijnde klier wordt opgeroepen. Die maakt extra afweercellen aan en geeft een aspecifieke reactie.
Als je vaker gestoken wordt de reactie steeds specifiekere: Er treedt dan immunisatie op waardoor je ongevoeliger wordt voor de stoffen in bijensteek. De zwelling na een steek wordt met name veroorzaakt door het mierenzuur en verdwijnt na paar dagen.

Omdat de bijen op dit moment zeer royaal nectar halen plaatst de imker dinsdag nog een extra honingkamer voor het tweede volk. Dat is een kwestie van paar minuten werk, maar omdat de bijenstal niet afgesloten is zal de imker vooraf iedereen die in de Tuinfabriek rondloopt vooraf even waarschuwen. Als de imker aan het werk is kan je dus beter wat afstand tot de bijenstal houden.

Over 3 weken wordt de honing geoogst en lijkt erop dat het een prima jaar is voor lindebloesemhoning! We kijken al uit naar de proeverij.

June 12, 2014

Volksverhuizing geslaagd

Op donderdag 12 juni - De bijen van onze stadsimker zijn maandag naar Hoog Catharijne gekomen. Onze stadsimker Jan van de Waerdt gaf vandaag een bijenworkshop en liet ons betonhoning proeven. Met mooi materiaal van een boswachter werden er bijenhotels gemaakt voor wilde bijen.

Bouw je eigen bijenhotel

Een van de resultaten.

De stadsimker met zijn twee bijenvolken.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek