April 2, 2013

Call of the Mall

Van 20 juni t/m 22 september 2013

Op een van de drukste knooppunten van Nederland vindt in de zomer van 2013 de internationale kunstmanifestatie Call of the Mall plaats. In Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal Station zijn in de gangen, aan de wanden, op daken en ‘verborgen plekken’ nieuwe werken te zien van ruim 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling behandelt Hoog Catharijne als tijdscapsule en pressurecooker, waarin de grote veranderingen in de buitenwereld zich in het klein afspelen.Call of the Mall wordt georganiseerd door Stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de Gemeente Utrecht.

Call of the Mall
De wereld verandert. Onze wereld wordt steeds technologischer en digitaler: ‘snel’ en ‘veel’ bepalen onze werkdag. We zijn voortdurend met elkaar verbonden door sociale media, maar hebben we nog wel echt contact? De financiële crisis, de verschuivende machten in Europa en de wereld: er zijn veel tegenstrijdige visies op hoe de wereld verandert en waar die veranderingen toe leiden.
Ook Hoog Catharijne verandert. Het 40-jarige complex wordt drastisch verbouwd. En ook haar toekomst is onzeker. Als we alles via internet kunnen kopen, waarom gaan we dan nog naar een winkel? En als we altijd en overal kunnen werken, waarom gaan we dan nog naar kantoor? Een nieuwe wereld tekent zich af en in die wereld zijn we zoekende. In de mini-samenleving die Hoog Catharijne is, proberen kunstenaars vat te krijgen op de veranderingen en houden zij ons een spiegel voor.

Hoog Catharijne
Hoog Catharijne roept direct sterke reacties op: you love it or you hate it. Toen het veertig jaar geleden geopend werd, was het Europa’s grootste overdekte winkelcentrum. Dankzij de bijzondere inrichting van het complex – met marmer, palmbomen, volières dakterrassen, kunst en een bronzen fontein, er was zelfs een theatertje - was een bezoek aan Hoog Catharijne een belevenis. De dame heeft in de loop van de tijd veel van haar grandeur verloren, en er vindt nu een grootscheepse renovatie plaats van het gehele stationsgebied. Call of the Mall vindt plaats op het hoogtepunt van de (ver)bouwing van Utrecht CS en Hoog Catharijne.

Kunst op de drukste plekken van Nederland
Kunst in Hoog Catharijne en Utrecht CS moet zich manifesteren op een plaats vol sociale, politieke en culturele betekenissen en spanningen. Het is een plek waar alles om aandacht schreeuwt en iedereen wat anders te doen heeft. Een aantal werken zal direct in het oog springen, zoals Celestial Teapot van Lily van der Stokker en een spectaculaire 'touwfontein' van het Londense vormgeverscollectief Troika. Andere werken bieden het publiek de kans een kijkje te nemen op gewoonlijk afgesloten plekken als de daken en expeditiekelder. Een nieuwe film van Gabriel Lester is te zien in het Mirliton theater. De tentoonstelling biedt ook een programma van eenmalige performances en voorstellingen. En voor wie na het zien van de kunstwerken zelf aan de slag wil, wordt in samenwerking met het Centraal Museum drie maanden lang een Werkplaats geopend op het Jaarbeursplein.

Nieuwe werken
Kunstenaars als Christian Jankowski, Wilfredo Prieto, Robbie Cornelissen, Nathan Coley, Pilvi Takala, Gabriel Lester, Melle Smets, Lily van der Stokker, John Miller, Troika, Bik Van der Pol, Sylvie Fleury, Matthew Darbyshire, Krijn de Koning, Henrik Vibskov, Ligna en vele andere nemen deel aan Call of the Mall. Zij ontwikkelen allen een nieuw werk.

Link naar Call of the Mall

April 2, 2013

Corio

Proeftuin van Corio in samenwerking met bewoners.

Corio, de eigenaar van het vastgoed van Hoog Catharijne, is vorig jaar samen met een aantal bewoners begonnen met een kleine moestuin op het dak van het Radboudkwartier. De proef vraagt om opschaling en de kunstmanifestatie Call of the Mall biedt de mogelijkheid omdat binnen het kunstproject te realiseren. Naast inhoudelijke en produktionele medewerking steunt Corio de TuinFabriek ook financieel.

Link Corio

February 6, 2013

eet, composteer, zaai, oogst, eet ...

Goedemiddag,

Het dak van Hoog Catharijne wordt nog groener! In navolging op onze pop-up tuin, realiseren we nu op het dak van de Radboudkantoren op organische wijze een eetbare tuin: de Tuinfabriek. Met compost van bedrijven en bewoners van Hoog Catharijne groeit er binnenkort sla, paprika, tomaat, pompoen, aardbeien, bietjes en nog veel meer op ons dak. Bijen zorgen voor stadshoning, kippen bewerken de aarde en voorzien ons van eieren. Leerlingen van de nabijgelegen basisschool zijn in de klas al druk bezig met het kweken van plantjes. Bewoners en bedrijven van Hoog Catharijne leveren groente- en fruitafval voor de tuin.

Kom naar de tuin!
Jullie zijn als kantoorbewoners van Hoog Catharijne van harte welkom in de tuin. Voor een eerste kennismaking zien we jullie graag op maandag 13 mei tussen 12.30 en 13.00 uur. Het is ook mogelijk om op zaterdag 11 mei om 11.00 uur te komen als de appartementenbewoners komen tuinieren.

Groene vingers?
De dieren zijn niet de enigen die de tuin onderhouden. Ook bewoners en kantoormedewerkers dragen een steentje bij. Om samen in de zomer te kunnen genieten van een tuin vol kleurrijke gewassen en natuurlijk een oogstfeest in september. Dus kom langs en steek ook zelf de handen uit de mouwen. Denk aan water geven, onkruid wieden, schoffelen…. Er komt een speciaal clubhuis met gereedschap waar je kunt zien wat je kunt doen. Lekker genieten van het mooie voorjaarsweer kan natuurlijk ook. Even iets anders aan het einde van een drukke werkdag. Of een ontspannen moment buiten in de lunchpauze.

Op www.detuinfabriek.org is te zien wanneer er getuinierd kan worden en wat er allemaal staat te gebeuren. De Tuinfabriek is een initiatief van ontwerper Ester van de Wiel en maakt deel uit van de kunstmanifestatie Call of the Mall. De realisatie geschiedt in samenwerking met Corio.

Graag tot ziens in de Tuinfabriek!

Met vriendelijke groeten,

Ilona Timmers
Centre Manager Offices

June 22, 2013

De Tuinfabriek vanuit UP HERE NOW

Uitzicht op de Tuinfabriek vanuit de afstudeertentoonstelling van de studenten Spatial Design en Editorial Design waar Ester van de Wiel sprak tijdens het ronde tafelgesprek met als thema: professionally social.

June 10, 2013

De Tuinfabriek door de ogen van Jannes Linders

In opdracht van Call of the Mall heeft fotograaf Jannes Linders alle werken gefotografeerd.

De Tuinfabriek, helaas op het fotomoment nog zonder kantine (de tafels en banken) en zonder vlag. Foto: Jannes Linders

De Kippentractor met op de achtergrond het massieve appartementencomplex Radboutveste. Foto: Jannes Linders

Foto: Jannes Linders

July 9, 2013

Rondleidingen

De Tuinkantine is ook geschikt als buitenklas tijdens een van de rondleidingen.

Wil je meer achtergrond informatie over de Tuinfabriek? Neem dan deel aan een van de rondleidingen tijdens Call of the Mall. Vaste rondleidingen zijn op donderdag 19.30 uur, vrijdag en zaterdag 11.00 en 15.00 uur en zondag om 15.00 uur. De rondleidingen duren 90 minuten. Verzamelen gebeurt bij de infobalie op het Hoog Brabant plein. De kosten zijn €5 per persoon. Aanmelden is niet nodig, reserveren voor groepen – ook op andere tijden - kan via rondleidingen@callofthemall.nl

July 9, 2013

Kan ik u helpen?

Overzicht Tuinfabriek op 5 juli 2013

Tijdens de kunstmanifestatie is de Tuinfabriek vrij toegankelijk. Eindelijk is het dak weer publiek zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Vrijwilligers van Call of the Mall, herkenbaar aan het roze t-shirt met opschrift 'Kan ik u helpen?' vertellen u graag meer.

August 9, 2013

Suppoosten

De Tuinfabriek heeft telkens hele behulpzame suppoosten. Dank daarvoor!

July 20, 2013

Afblijven, kunst!

Onder de titel Afblijven, kunst! publiceerde het Mondriaanfonds op 19 juli 2013 een artikel over Call of the Mall. Hieronder een deel. (Klik voor het hele artikel de link onderaan.)

Call of the Mall is jubelend ontvangen in de media. "Utrecht heeft zich op de kaart gezet’", constateerde Trendbeheer. De Telegraaf kopte: Call of the Mall ontregelt winkelen. En volgens NRC Handelsblad maakt de kunstmanifestatie Hoog Catharijne een betere plek. Curator Maaike Lauwaert vindt het een groots compliment.

Expres is gekozen voor de drukste plek van Nederland, dat zich afficheert met fashion, food, freetime, fun. Met 9 miljoen bezoekers per jaar komen hier meer mensen dan bijvoorbeeld op Schiphol. En Corio, eigenaar van Hoog Catharijne, werkt graag mee vertelt Lauwaert. Call of the Mall verhoogt immers "de belevingswaarde" van het winkelcentrum. Kort na de opening werden 30.000 extra bezoekers geteld.

Sommige kunstwerken mogen blijven, zoals De Tuinfabriek van Ester van de Wiel: een zelf voorzienende daktuin waar gft-afval uit winkels wordt verwerkt tot compost en kippen zorgen voor bemesting. Samen met buurtbewoners houdt Van de Wiel de tuin bij. Aanvankelijk zag Corio de tuin vooral als problematisch, vertelt Lauwaert, nu mag-ie blijven wegens succes. Tussen de middag wordt er geluncht en het uitzicht dat het vergroende dak biedt is veel beter. "Soms kun je met een probleem een probleem oplossen."

Link naar site Mondriaanfonds

August 15, 2013

BBQ voor vrijwilligers

Woensdag 14 augustus
Call of the Mall krijgt tijdens de kunstmanifestatie veel ondersteuning van vrijwilligers. Tijd om ze te verwennen met een BBQ in de Tuinfabriek.

De courgettes komen uit de tuin. De worsten (nog) niet.

September 21, 2013

Laatste dag Call of the Mall

De Tuinfabriek is een van de bijna 30 werken van Call of the Mall, de tentoonstelling die sinds juni te zien is in en om Hoog Catharijne en Utrecht CS. Zondag 22 september is de laatste dag van Call of the Mall. Maar de Tuinfabriek leeft voort! Dat betekent dat u ook na 22 september kunt genieten van de kust en keur aan fruit, groente en eieren op het dak van Hoog Catharijne.

September 16, 2013

Kunstuitleg

16 september - Vandaag om 12 uur kunstuitleg over de Tuinfabriek van Ester van de Wiel. Op het dak van Hoog Catharijne Utrecht. Gratis, en neem je lunch mee! (kun je er zelf verse kruiden op doen).

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek