April 3, 2013

Compostmachine

In hoog Catharijne zijn veel bedrijven die groente, fruit en keukenafval hebben. Soms zijn het niet op tijd verkochte produkten uit het versschap, restjes onopgegeten lunch, koffiedrap of schilafval tijdens het koken. Ook de bewoners van de appartementencomplexen boven op het winkelcentrum hebben keukenafval. De tuinfabriek verzamelt het organische afval en zet meerdere composteringsystemen in om het afval te verwerken tot voedzame teelaarde.

Er is veel GFT afval in het hele complex aanwezig die de basis kan zijn voor grondwinning.

Het complex van Hoog Catherijne heeft vele platte daken die geschikt zijn voor het aanleggen van een groene tuinwereld. De basis voor een tuin is grond. De grond kan natuurlijk van elders op het dak gebracht worden maar dat is een omslachtige en kostbare aangelegenheid. Met tijd en aandacht kan de organische reststroom van het complex als basismateriaal ingezet worden en kan de compostinstallatie langzaamaan de daken voorzien van een laag teelaarde. De manifestatie Call of the Mall wordt aangegrepen om te starten met een composteringsproef. Als de tuinfabriek goed blijkt te werken kunnen er meerdere tuinen met verschillende kararkteristieken op de daken gaan groeien. Voor dit groeiseizoen is gekozen een eetbare tuin aan te leggen met groente en fruit.

April 3, 2013

Bokashi

Bokashi-compost
Een bokashi-emmer is een uit Japan afkomstige, relatief nieuwe manier van compost maken. Elke dag doe je je fijngesneden gft in de emmer en strooi je er een laag bokashi-starter over. Deze bevat micro-organismen (EM genoemd, wat staat voor Effectieve Micro-organismen), die een fermentatieproces op gang brengen. Bokashi-compost is een bodemverbeteraar die planten energie geeft en weerbaar maakt tegen ziekten. Je kunt je emmertje gewoon in de keuken zetten en je kunt er al je keukenafval in doen; zelfs gekookte etensresten zijn geschikt om te composteren. Heb je ook nog een gewone composthoop, dan kun je de bokashi-compost eventueel gebruiken als compostverbeteraar. Bokashi-compost is heel geschikt voor een stadstuin, voor potplanten op terras/balkon en voor de moestuin.

Wil je als bewoners van Hoog Catharijne mee helpen compost te maken? Dan kan je een bokashi-emmertje met aftapkraantje bij de TuinFabriek lenen. Je krijgt er een zak starter van twee kilo bij.

Stuur een mail naar compost@detuinfabriek.org

Bokashi emmer met starter.

Als je bokashi emmer vol is laat je het 2 weken staan zodat alle resten goed fermenteren. Daarna wordt de bokashi-compost ingegraven in de grond waarna het na 2 maanden omgezet is tot aarde.

Van Bokashi-compost naar aarde.

Opbouw Bokashi compost: 1. Gft in kleine stukjes in de emmer. 2. Starter eroverheen strooien. 3. vullen tot emmer vol is. 4. Twee weken laten staan. 5. Ingraven in de grond.

April 3, 2013

Compostmachine

Schetsontwerp 'composttumler'

Organisch afval composteeerd beter als je de compost vaak keert zodat er veel zuurstof bijkan. Het schetsontwerp is gebaseerd op de vele DIY varianten van de 'composttumbler' die er online te vinden zijn. Doordat het een afgesloten vat is wordt de compost warmer hetgeen het composteringsproces ook versneld.

DIY compost tumbler

April 27, 2013

Bokken voor compostmachine

De tonnen waarin de compost verzameld gaat worden zijn aanstaande maandag klaar. Als basis zijn hergebruikte RVS vaten gebruikt die we gekocht hebben op marktplaats.

RVS-vat via marktplaats.

De eerste bok voor de compostmachine is klaar. De bokken zijn bedoeld om het gewicht over een groter dakoppervlak te spreiden. Het is gebouwd van Larix; een zeer duurzame naaldhoutsoort. Volgende week worden de 2 compostmachines geplaatst.

De bokken zijn met een palletwagen te verplaatsen.

April 29, 2013

onderdelen composttumbler

Losse onderdelen

May 1, 2013

Compostmachine klaar

Vandaag zijn het aangepaste RVS-vat en de houten bok bijeen gekomen. De compostmachine is klaar om vrijdag 3 mei geplaatst te worden. Vanaf dat moment kunnen we beginnen met composteren.

de compostmachines

May 3, 2013

Compostmachine en Kweektafel geplaatst

De 2 compostmachines zijn klaar om gevuld te worden met organisch afval.

De kweektafel.

Composteren is een makkelijke manier om organische afval aan de grond terug te geven. Het verbetert de conditie van de bodem en bevordert plantengroei. Om te composteren heeft u voedsel en koolstof zoals houtpellets, vocht (van het afval) en lucht nodig (d.m.v. de luchtgaten in de composter). Samen met aanwezige micro-organismen zorgen deze elementen dat er warmte ontstaat wat het composteringsproces in werking zet.

1. Neem een vaste maatbak. Dit voorkomt dat u de dagelijkse capaciteit van 3,0 à 4,5 liter per dag per compostvat overschrijdt. Per dag kan er 8 liter GFT naar het dak gebracht worden.

2. Wanneer u uw afval sorteert, voeg dan alleen materiaal toe waarvan u zeker weet dat het composteerbaar is. Als u er niet zeker van bent, doe het dan niet!

3. Hoe kleiner het materiaal in de composteerder gaat hoe beter (sneller) het is.

Wat mag erin:
Etensresten
Groente
Fruit (behalve citrusvruchten)
Koffieprut
Theezakjes (zonder nietje) en theeblaadjes
Eierschalen
Eierdozen (ongekleurd)
Zaagsel
Bloem en plantafval uit vazen, potten en perken.

June 7, 2013

Organisch afval in Hoog Catharijne

Op weg van Utrecht centraal station naar het winkelcentrum heeft bloemist Kruys Bloemen een verkooppunt.

De bloemist heeft dagelijks snijafval van de boeketten. De Tuinfabriek haalt dit snijafval regelmatig op.

En gebruikt het als organisch materiaal voor de compostinstallatie. Het zaagsel van de bouwwerken van de Tuinfabriek is toegevoegd als bruin (droog) materiaal. Niets hoeft weggegooid te worden.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek