April 3, 2013

Compostmachine

Schetsontwerp 'composttumler'

Organisch afval composteeerd beter als je de compost vaak keert zodat er veel zuurstof bijkan. Het schetsontwerp is gebaseerd op de vele DIY varianten van de 'composttumbler' die er online te vinden zijn. Doordat het een afgesloten vat is wordt de compost warmer hetgeen het composteringsproces ook versneld.

DIY compost tumbler

April 27, 2013

Bokken voor compostmachine

De tonnen waarin de compost verzameld gaat worden zijn aanstaande maandag klaar. Als basis zijn hergebruikte RVS vaten gebruikt die we gekocht hebben op marktplaats.

RVS-vat via marktplaats.

De eerste bok voor de compostmachine is klaar. De bokken zijn bedoeld om het gewicht over een groter dakoppervlak te spreiden. Het is gebouwd van Larix; een zeer duurzame naaldhoutsoort. Volgende week worden de 2 compostmachines geplaatst.

De bokken zijn met een palletwagen te verplaatsen.

April 29, 2013

onderdelen composttumbler

Losse onderdelen

May 1, 2013

Compostmachine klaar

Vandaag zijn het aangepaste RVS-vat en de houten bok bijeen gekomen. De compostmachine is klaar om vrijdag 3 mei geplaatst te worden. Vanaf dat moment kunnen we beginnen met composteren.

de compostmachines

May 3, 2013

Compostmachine en Kweektafel geplaatst

De 2 compostmachines zijn klaar om gevuld te worden met organisch afval.

De kweektafel.

Composteren is een makkelijke manier om organische afval aan de grond terug te geven. Het verbetert de conditie van de bodem en bevordert plantengroei. Om te composteren heeft u voedsel en koolstof zoals houtpellets, vocht (van het afval) en lucht nodig (d.m.v. de luchtgaten in de composter). Samen met aanwezige micro-organismen zorgen deze elementen dat er warmte ontstaat wat het composteringsproces in werking zet.

1. Neem een vaste maatbak. Dit voorkomt dat u de dagelijkse capaciteit van 3,0 à 4,5 liter per dag per compostvat overschrijdt. Per dag kan er 8 liter GFT naar het dak gebracht worden.

2. Wanneer u uw afval sorteert, voeg dan alleen materiaal toe waarvan u zeker weet dat het composteerbaar is. Als u er niet zeker van bent, doe het dan niet!

3. Hoe kleiner het materiaal in de composteerder gaat hoe beter (sneller) het is.

Wat mag erin:
Etensresten
Groente
Fruit (behalve citrusvruchten)
Koffieprut
Theezakjes (zonder nietje) en theeblaadjes
Eierschalen
Eierdozen (ongekleurd)
Zaagsel
Bloem en plantafval uit vazen, potten en perken.

June 7, 2013

Organisch afval in Hoog Catharijne

Op weg van Utrecht centraal station naar het winkelcentrum heeft bloemist Kruys Bloemen een verkooppunt.

De bloemist heeft dagelijks snijafval van de boeketten. De Tuinfabriek haalt dit snijafval regelmatig op.

En gebruikt het als organisch materiaal voor de compostinstallatie. Het zaagsel van de bouwwerken van de Tuinfabriek is toegevoegd als bruin (droog) materiaal. Niets hoeft weggegooid te worden.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek