April 3, 2013

IJsheiligen

In het weekend van de IJsheiligen gaan de binnen opgekweekte zaailingen die niet tegen vorst kunnen naar buiten. Op zaterdag 11 mei ben je van harte welkom om mee te komen uit planten.

de ijsheiligen

IJsheiligen is een begrip uit de volksweerkunde. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius die hun naamdagen vieren op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan veel schade aanrichten. Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Na half mei neemt de kans op vorst sterk af. De IJsheiligen markeren de overgang naar een meer zomers periode. (Bron: Wereld Feesten Almanak) EW

gemeten vorstvrije dagen in de Bilt

May 11, 2013

IJsheiligen: plantdag

Op zaterdag 11 mei was het IJsheiligen. Gewoonlijk begin je vanaf die tijd de zomer te voelen. Het is onwaarschijnlijk dat er nachtvorst optreed na 11 mei ... het kan natuurlijk wel erg regenen. En dat deed het zaterdag. Met een groepje dappere tuinders zijn de voorgekweekte planten in de tuin gezet. Pompoenen, courgettes, tomaten, verschillende kruiden en peulvruchten. We hebben aardappels en plantuitjes gepoot. De kas bood onderdak tijdens de zwaarste regenbuien en met een kop koffie en een koek hielden we moed.

foto: Cecile Reijnders De tuin gezien vanaf het appartementencomplex Radboutstate.

Ester geeft aan wat waar geplant kan worden. De kas als uitvalsbasis blijkt heel fijn. Zeker in weer en wind. Het is er heerlijk warm.

aardbeien planten

Plantuitjes zetten in de stromende regen. We hebben nu een boel poncho's voor een ieder die de regen wil trotseren.

May 7, 2014

IJsheiligen en Europese Kijkdagen

Ester van de Wiel ontwikkelde als onderdeel van Call of the Mall voor een van de tamelijk onaantrekkelijke daken van het winkelcentrum Hoog Catharijne een geheel zelfvoorzienende daktuin: de Tuinfabriek.

Eten, composteren, zaaien, groeien, oogsten, koken en eten vormen het productieproces van deze fabriek. Bewoners en werknemers binnen Hoog Catharijne maar ook leerlingen werken toegewijd mee in de Tuinfabriek. Daarnaast zijn er wormen, bijen en kippen actief als hoveniers die zich gespecialiseerd hebben in composteren, bestuiven, wieden en schoffelen.

Tijdens de Europese Kijkdagen verwelkomen we iedereen graag in de Tuinfabriek. We openen onze deuren op zondag 11 mei van 11.00 tot 15.00 uur.

Wil je weten hoe de Tuinfabriek werkt en welke producten er gemaakt worden? Steek dan samen met o.a. Ester van de Wiel de handen uit de mouwen en werk zelf mee in de Tuinfabriek: aardappels poten, stekjes uitplanten, pauzeer in de Tuinkantine en volg de cursus stadskippen houden van kippendeskundige Michael Moerman. Verder wordt een rondleiding door een bewoner van Hoog Catharijne verzorgd en is er informatie over de bij als werknemer van de Tuinfabriek.

Michael Moerman met zijn Chabo's

11 mei is de eerste van de vier naamdagen van de IJsheiligen. Het markeert het moment dat de kans op nachtvorst voorbij is en de kwetsbare stekjes de volle grond in mogen. Om 14.40 uur zal de pastoor dit plantjaar inzegenen.

Sint Mamertus heeft zijn naamdag op 11 mei.


De Tuinfabriek heeft meer stekjes geproduceerd dan waarvoor er plaats is. Dus zoekt u nog stekgoed? Of heeft u ook teveel van hetzelfde. Bezoek dan onze stekjesbeurs om te ruilen of te kopen.

Meer informatie op www.detuinfabriek.org.
Schrijf je in voor de cursus Stadskippen houden en mail je naam en telefoonnummer naar info@detuinfabriek.org waarna je meer informatie ontvangt.

Wil je een andere keer komen kijken? De Tuinfabriek is open op dins- en vrijdagen van 10.00 tot 14.00 uur en tijdens bijzondere activiteiten.

foto: Ralph Kämena

De Tuinfabriek wordt financieel ondersteund door Stichting Kunst in het Stationsgebied en Corio Nederland BV.

Je kan Michael moerman volgen op facebook/stadskip

May 6, 2014

IJsheiligen

Voordat agenda's en planners onze tijd indeelde in abstracte genummerde dagen werd de tijd gelezen en geïnterpreteerd volgens de heiligenkalender. De opeenvolging naamdagen van de verschillende heiligen gaven aan in welk seizoen we leefden. Het St. Janskruid kreeg de naam van de heilige St. Jan omdat deze plant op zijn naamdag bloeit. Zo is het ook met de IJsheilgen. De vier heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei en markeren in de volksweerkunde de overgang naar een meer zomerse periode. In het voorjaar, wanneer de gewassen in volle bloei staan, kan late nachtvorst veel schade aanrichten. Om dat te voorkomen worden kwetsbare planten pas na IJsheiligen, wanneer de kans op vorst sterk afgenomen is, in de volle grond gezet.

May 12, 2014

Pastoor Los heeft de Tuinfabriek ingezegend

Zondag 11 mei heeft pastoor Los samen met zuster Lucy de Tuinfabriek ingezegend. We hebben nu heilige boontjes en gezegende kippen. Dit is wat het AD erover schreef.

Zaterdag 17 mei kunnen de kwetsbare gewassen naar buiten. Steek je handen uit de mouwen en help mee met het uitplanten van courgetten, tomaten en pompoenen. Zie agenda voor meer informatie.

Foto: Aafke Holwerda

Foto: Aafke Holwerda

May 13, 2015

16 mei: Plantdag na IJsheiligen

Op zaterdag 16 mei vieren we dat de naamdagen van IJsheiligen voorbij zijn. Het markeert het moment dat de kans op nachtvorst voorbij is en de kwetsbare stekjes de volle grond in mogen. Zaterdag gaan we de tomaten, kruiden en sla buiten zetten en wat late aardappels poten. Wil je meewerken in de Tuinfabriek? Steek dan de handen uit de mouwen en kom tussen 12.00 en 17.00 naar het dak van Hoog Catharijne. Wij zorgen voor thee en koffie.

World Expo Milaan
Tijdens onze plantdag op zaterdag 16 mei komt Isabelle Boon fotograferen voor haar serie die getoond wordt op de World Expo Milaan. We hopen op mooi weer en een gezellige middag.

ROUTEBESCHRIJVING
De Tuinfabriek groeit op het dak van het Radboudkwartier. Op het winkelniveau (1e verdieping) van Hoog Catharijne vind je ter hoogte van Superstar, Steps en de Van Haren schoenenwinkel de entree naar P3 Radboudgarage. Volg de groene lijn naar de 2de verdieping. De deur staat open. Entee en deelname is gratis.

RSVP: Laat je even weten of je komt? Hoeft niet maar is wel fijn.

Vorig jaar heeft pastoor Los samen met zuster Lucy de Tuinfabriek ingezegend. Dit jaar geen heilige boontjes of gezegende kipjes ... maar hopen dat dat goed gaat.

Wie zijn de IJsheiligen?
Voordat agenda's en planners onze tijd indeelde in abstracte genummerde dagen werd de tijd gelezen en geïnterpreteerd volgens de heiligenkalender. De opeenvolging naamdagen van de verschillende heiligen gaven aan in welk seizoen we leefden. Het St. Janskruid kreeg de naam van de heilige St. Jan omdat deze plant op zijn naamdag bloeit. Zo is het ook met de IJsheilgen. De vier heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei en markeren in de volksweerkunde de overgang naar een meer zomerse periode. In het voorjaar, wanneer de gewassen in volle bloei staan, kan late nachtvorst veel schade aanrichten. Om dat te voorkomen worden kwetsbare planten pas na IJsheiligen, wanneer de kans op vorst sterk afgenomen is, in de volle grond gezet.

May 15, 2015

Plantgoed van Hermi voor de Plantdag van 16 mei

De volkstuin van Hermi vlakbij Rotterdam Airport. Een bijzonder complex met relatief veel kassen waarin geteeld wordt.

15 mei - Rotterdam. Vanochtend op de fantastische volkstuin van Hermi biologische en buiten opgekweekte stekjes gehaald. Vier soorten tomaten: Sungold (8), Choco Rosso (4), Green Grape die geel groen afrijpt (44) en Red Grape Sugar Plum. Allemaal struiktomaten die het goed doen op het dak. Verder kruiden: dille, koriander, Japanse peterselie en Amsterdamse snijpeterselie. Bij wijze van proef: Een watermeloen die kleine vruchten geeft, 4 augurken, en 10 kleine stekjes van de soja boon die mooi klein blijft en hopelijk heerlijke boontjes geeft. Morgen gaan ze de volle grond in.

De koude kas op de volkstuin. Hier wordt gekweekt voor Rotterdam Zaait! dat volgende week zaterdag in Rotterdam georganiseerd wordt.

Op de foto lijken alle tomaten planten nog erg veel op elkaar. Labelen dus: Vier soorten tomaten: Sungold (8), Choco Rosso (4), Green Grape die geel groen afrijpt (44) en Red Grape Sugar Plum.

Deze collectie is wat makkelijker te onderscheiden: van linksboven naar rechtsonder: 4 potjes augurken, 1 potje met 2 watermeloenen, 1 potje met Japanse peterselie, 10 kleine stekjes van de soja boon, dille, koriander en Amsterdamse snijpeterselie

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek