April 13, 2013

Kippenclub

Wat zijn de werkzaamheden van de kippenclub van de TuinFabriek? In de kippentractor werken 4 kippen. Het zijn hennen (vrouwelijke kippen) die ook zonder haan eieren produceren. Er is gekozen voor een sociaal rustig ras, de Barnevelder Kriel, die makkelijk tam wordt (voeren doet wonderen) en het hele jaar doorlegt; dus ook in de winter. De dames willen elke dag vers water en natuurlijk eten. Dat eten bestaat uit een mengsel van korrels en granen aangevuld met groenvoer. In basis kan je veel van de etensresten uit je eigen keuken aan de kippen voeren. Ze zijn dol op rijst en pasta. Zelfs met saus. Ook restjes sla, andijvie, het groen van wortels, de zaadlijsten van paprika's, broodkruimels, appelkrozen ... ze vinden het allemaal heerlijk.
Daarnaast houden ze van een schoon hok. Dat houdt in dat één keer per week het strooisel uit het hok gehaald moet worden en naar de compostmachine gebracht wordt. Daarna wordt een schone laag strooisel aangebracht. Een van de zijkanten van het nachtkhok is een deur tot aan de vloer van het hok zodat het strooisel er makkelijk uitgeveegd kan worden. Als dank voor de goede zorg leggen ze elke dag een kakkelvers ei.

Lijkt je het wat om lid te worden van de kippenclub?

Barnevelder krielen

June 9, 2013

Even voorstellen: de Kippenclub

Twee bewoners van de Radboutveste, Willem en Fokke, zijn lid geworden van de Kippenclub. Ze verzorgen de kippen in het weekend.

En een medewerker van Corio die Corrie en Sanderijn vervangt tijdens hun vakantie.

Op woensdag, donderdag en vrijdag zorgt Ida voor de kipjes. Ze werkt bij Surfnet in een kantoorgebouw dat uitkijkt op de Tuinfabriek. Thuis heeft ze ook kippen en dat merk je.

Ze eten letterlijk uit haar hand gedroogde vlokreeftjes en meelwormen, Dat vinden ze heerlijk!

Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste, nemen af en toe de verzorging van de kippen over als andere Kippenclubleden niet thuis zijn.

Corrie van Corio zorgt op maan- en dinsdagen voor de kippen.

Ineke van Surfnet die Ida tijdens haar vakantie vervangt.

Mederwerkers van de Albert Heijn geven de kippen sla die niet meer verkocht kan worden.

July 9, 2013

Kippenclub leden

Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste, nemen af en toe de verzorging van de kippen over als andere Kippenclubleden niet thuis zijn.

Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste.

July 22, 2013

Verse eieren

Corrie kijkt voordat de werkdag erop zit nog even of de kippen genoeg eten en drinken hebben. De vers gelegde eitjes gaan mee naar huis voor bij het ontbijt.

July 11, 2013

Oogsten voor de lunch

Verse oogst voor de lunch van de kippenclubleden die bij Surfnet werken.

Vandaag een krop ijsbergsla.

Je kan natuurlijk ook een blaadje plukken om van je broodje kaas een broodje gezond te maken. Het wachten is op het rijpen van de tomaten.

July 11, 2013

Kippenverwennerij

De buitenste bladeren van de sla gaan naar de kippen.

Kippenclublid Ida is buitengewoon populair bij de kippen ... haar geheim: gedroogde meelwormen.

Voor wat, hoort wat.

August 23, 2013

Kippenclub in de vakantie

Tijdens de vakantieperiode gingen de vaste leden van de Kippenclub zelf natuurlijk ook op vakantie. Gelukkig waren er voldoende vervangende leden waardoor de Kippenclub inmiddels een mooie omvang begint te krijgen.

Calluna is een van de vervangers van onze kippenfluisteraar Ida tijdens haar vakantie.

March 19, 2014

Nieuwe Kippenclubleden

Paulien op donderdagen.

En te leuk: Alex Kip ook van Surfnet.
Foto komt nog.

Sandra werkt bij Pax en verzorgt op dinsdagen de kippen, in ieder geval tot september.

July 20, 2014

Nieuw lid Kippenclub

Tot september hebben we een nieuw kippenclub lid. Sandra Kalsbeek die werkt bij Pax Christi verzorgt ze op dinsdagen. Welkom! Geniet van de eitjes.
In de vakantie zal onze oudgediende Willem Visser, bewoner van het appartenmentencomplex, een oogje in het zeil houden en de vakantiedagen van de werknemers opvangen.

Sandra Kalsbeek

October 7, 2014

Zondag 12 okt zijn we in de ban van de man.

Tijdens de Culturele Zondag op 12 okt van 11.00 tot 15.00 uur zijn we in de ban van de man: De kippenclub gaat op zoek naar hanen.

Op de foto de haan van Michael Moerman.

Ben je ook op zoek naar een tuindier? Kies dan voor kippen. Want kippen eten je afval. Ze wieden en spitten je tuin. Ze maken de stad levendig met hun gekakel en ze trakteren ons op verse eieren. De kippenclub van de Tuinfabriek houdt inmiddels al meer dan een jaar Barnevelder krielen op het dak van Hoog Catharijne. Hennen; geen hanen. De mannen zijn te luidruchtig. Maar de kippen zijn in ban van de man. We gaan op zoek naar hanen voor onze Hanenclub. Kom het dak op, bewonder onze kippen en ga zelf aan de slag door de workshop stadskippen houden te volgen.

WORKSHOP STADSKIPPEN HOUDEN
Kippen-deskundige Michael Moerman geeft een workshop stadskippen houden.
Workshop 1: van 12.00 - 13.00 uur.
Bij genoeg aanmeldingen ook een
Workshop 2: van 14.00 - 15.00 uur.

Schrijf je in en mail je naam en telefoonnummer naar info@detuinfabriek.org
Of kom langs en kijk of er nog plek is.
Workshop Stadskippen houden € 5,00
Entree is gratis.

October 16, 2014

De Hanenclub

Zondag 12 oktober - Michael Moerman, de stadskippenspecialist, gaf een zeer informatieve en amusante workshop stadskippen houden. Nooit geweten dat kuikens ook in vliegtuigen kunnen belanden. Michael Moerman: "De kippen beleven ook allerlei avonturen, bij ons dan. Sommige kuikens gaan in een Duplo vliegtuigje. Dat vinden ze allemaal best ... Daar krijg je wel hele tamme kippen van."

Foto: Joyce Roskamp

Ida Bezemer, lid van onze Utrechtse Kippenclub, voelt aan de sporen van de haan. Messcherp.

Uitleg over het huis en hok waarin de kippen ondergebracht worden. Een luidruchtige haan haal je 's avonds weg bij zijn vrouwen en zet je apart in een goed geluidsgeïsoleerd hok in de schuur ...

De zeer tamme, uiterst geschikte stadskip van Michael: Chabo's. Op de foto de knuffelkip van zijn dochter.

Met de kip op schoot. Deze haan heeft deze zondag zijn laatste workshop beleefd en zal na verleende diensten op tafel van huize Moerman belanden.

Omdat deze Culturele Zondag 'in de ban van de man' was organiseerden we de Hanenclub in de tuinfabriek. Zes prachtige hanen lieten zich van hun mooiste kant zien en horen. Op de foto een van de twee Jersey Giants die Marij Noyons mee bracht. Marij is ook een Kippenclublid van het eerste uur.

February 15, 2015

Nieuwe kippenclubleden

Afgelopen winter hebben nieuwe kippenclubleden zich gemeld en is er een nieuw schema gemaakt:
Weekenden: Willem en Fokke / bewoners
Maandag: Annet / Meeting Plaza.
Dinsdag: Corrie en Sanderijn / Corio
Woensdag: Om de week Lieve en Golo/ wonen in Culemborg en Coralie / Corio
Donderdag: Ron en Barbara / bewoners
Vrijdag: Ernestien, woont dicht bij HC

Nu maar hopen dat de meisjes veel eieren gaan leggen. Veel plezier.

Donderdag: Barbara Huits

January 10, 2015

Wil je lid worden van de Kippenclub?

Het nieuwe jaar is begonnen en ook de Tuinfabriek maakt plannen voor 2015. We hopen natuurlijk op een vruchtbaar jaar met veel verse eieren, lekkere aardappels, bonte wortelen en sappige aardbeien. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar hebben we jullie hulp bij nodig!

Een aantal leden van de Kippenclub is voor langere tijd in het buitenland; met name Willem Visser wordt zeer gemist. Gelukkig neemt Fokke Mulder de weekenden waar. Verder zijn er binnen Hoog Catharijne veel interne verhuizingen waardoor de kippenclubleden van Surfnet wat verder van de kippen zijn gestationeerd.

Daarom een oproep:
Wie wil er graag een vaste dag op zich nemen om de kippen te voeren en voorzien van vers drinkwater. En wie wil dan ook 1x per week het hok van de meisjes verversen? Als dank krijg je de verse eitjes van de dag. Goed, ze leggen wat minder in de winter, maar dat wordt weer beter als het weer warmer wordt.

February 16, 2015

Kippen instructie

Op verzoek van de nieuwe Kippenclubleden wat parktische informatische over de verzorging van onze barnevelder krielen.

KIPPENTRACTOR
Kippen zijn geweldige hoveniers. Ze spitten, wieden, bemesten en produceren eieren. In de Tuinfabriek worden ze dan ook dankbaar ingezet als medewerkers. Vier Barnevelder krielen gaan de kippentractor bemannen. Een kippentractor is een nachthok waarin de kippen 's nachts op stok gaan, 3 legnesten waar de eierenproduktie plaats vindt en een buitenren waar ze kunnen scharrelen. De kippentractor is verplaatsbaar van teeltbak naar teeltbak zodat je de kippen daar aan het werk kunt zetten waar ze nodig zijn. Ze hebben zo ook genoeg vrije uitloopruimte.

Een van de dubbelgezoomde Barnevelder krielen van Hoog Catharijne. Fotograaf An-Sofie Kesteleyn in opdracht van Vrij Nederland.

KIPPENCLUB
Wat zijn de werkzaamheden van de kippenclub van de TuinFabriek? In de kippentractor werken 3 kippen. Het zijn hennen (vrouwelijke kippen) die ook zonder haan eieren produceren. Er is gekozen voor een sociaal rustig ras, de Barnevelder Kriel, die makkelijk tam wordt (voeren doet wonderen) en het hele jaar doorlegt; dus ook in de winter. De dames willen voldoende schoon water en natuurlijk eten. Dat eten bestaat uit een mengsel van korrels en granen aangevuld met groenvoer. In basis kan je veel van de etensresten uit je eigen keuken aan de kippen voeren. Ze zijn dol op rijst en pasta. Zelfs met saus. Ook restjes sla, andijvie, het groen van wortels, de zaadlijsten van paprika's, broccoli, broodkruimels, appelkrozen ... ze vinden het allemaal heerlijk.
Daarnaast houden ze van een schoon hok. Dat houdt in dat één keer per week het strooisel uit het hok gehaald moet worden en naar de compostmachine gebracht wordt. Daarna wordt een schone laag strooisel aangebracht. Een van de zijkanten van het nachthok is een deur tot aan de vloer van het hok zodat het strooisel er makkelijk uitgeveegd kan worden. Als dank voor de goede zorg leggen ze elke dag een kakkelvers ei.

Fotograaf An-Sofie Kesteleyn in opdracht van Vrij Nederland.

VOEREN
Hoe vaak moeten de kippen gevoerd worden?
Minimaal 1x per dag voer in twee van de 3 bakken. Beter is 2x per dag. 1x ‘s ochtends en dan nog een keer om aan het eind van de dag. (afhankelijk van je eigen agenda kan dat ergens tussen 16.00 en 19.30 zijn). Ze houden ervan verwend te worden. Dus je kan extra groenvoer geven, brood, gemaaid gras vinden ze ook heel lekker... etc. Dan kan tussendoor of gelijk met de graanmix. De graanmix in de groene container is Alfamix en bevat in basis alles wat een kip nodig heeft. Je kan ook altijd wat groenvoer uit de tuin plukken. Dat kan onkruid zijn als dat er staat of nu (wintertijd) bladeren van de boerenkool bijv.

Is er ook kippengrit?
Grit is nodig voor extra kalk en voor de spijsvertering. Deze ruwe steentjes hebben ze nodig om de zaadjes in hun krop te verwerken. Het zit ook in de alfamix maar het kan geen kwaad af en toe wat grit los in het buitenhok bij te strooien. Er staat een glazen pot in de kas met grit. Dat kan je ook in het middelste bakje doen als het bakje bijna leeg is. Ze vinden het niet heel lekker dus dat blijft meestal lang staan.

Waar staat het voer?
In de kas in een groene afsluitbare container (tegen ongedierte en vocht). Is het voer bijna op? Laat het me even weten dan zorg ik voor een nieuwe zak.

Hoe vaak wordt het water ververst?
Een beetje afhankelijk van hoe de kippen zich gedragen. Er staat een grote container van 5 liter. Dat is voldoende voor ±5 dagen. De waterton kan je openmaken door de bovenkant eraf te schuiven. Je voelt wat weestand. Dat is de waterstopper. Je kan de ton dan al een emmer dragen. Water dat niet meer fris genoeg is voor de kippen graag aan de planten in de bakken geven. Regenwater wordt vanzelf schaarser …

Waar halen we water vandaan?
Uit de regenton. Dat is schoon en weinig kalkrijk water

Wie controleert de kippen op evt. ziektes?
Dat zie je vanzelf, dan krijgen ze vale lellen ipv rode en ze worden wat suf. Ester zal daar komende tijd ook mee opletten. Verder kijk ik ook altijd naar de poepjes ... diarree is niet goed. Het moet stevig zijn, bruin van kleur met wat wit erop. Dat wit is de urine.

Moeten we lege eierdozen verzamelen?
De eitjes kunnen verzameld worden in eierdozen maar neem zeker ook af en toe een eitje mee naar huis. Schrijf met een potlood de datum op het ei dan weet iedereen hoe vers het is. Een ei is zeker 1 maand houdbaar.

HOK SCHOONMAKEN
Het nachthok wordt 1x per week schoongemaakt. Er staat zaagsel in de kas voor het nachthok. De ‘vieze’ snippers incl uitwerpselen mogen in de composttrommels. Graag evenredig verdelen. De leghokken worden 1x per maand verschoond. Hier wordt stro voor gebruikt (vergis te niet met het hooi dat er ook staat) beetje doorgemengd met tabakstelen (bruinige stelen zitten in de onderste groen container). De tabakstellen zijn tegen bloedluis.

ONDERHOUD KIPPENTRACTOR
Af en toe gaat er natuurlijk iets stuk. Meld dat even via de mail club@detuinfabriek.org zodat daarop actie ondernomen kan worden.

Eieren rapen uit het hok. Fotograaf An-Sofie Kesteleyn in opdracht van Vrij Nederland.


Wie controleert de kippen op evt. ziektes?
Dat zie je vanzelf, dan krijgen ze vale lellen ipv rode en ze worden wat suf. Wij letten daar komende tijd ook op. Een goede indicator zijn de uitwerpselen ... diarree is niet goed. Het moet stevig zijn, bruin van kleur met wat wit erop. Dat wit is de urine.

HOK SCHOONMAKEN
Het nachthok wordt 1x per week schoongemaakt. Er staat zaagsel in de kas voor het nachthok. De ‘vieze’ snippers incl uitwerpselen mogen in de composttrommels. Graag evenredig verdelen. De leghokken worden 1x per maand verschoond. Hier wordt stro voor gebruikt (vergis te niet met het hooi dat er ook staat) beetje doorgemengd met tabakstelen (bruinige stelen zitten in de onderste groen container). De tabakstellen zijn tegen bloedluis.

ONDERHOUD KIPPENTRACTOR
Af en toe gaat er natuurlijk iets stuk. Meld dat even via de mail club@detuinfabriek.org zodat daarop actie ondernomen kan worden.

April 25, 2015

Tuinfabriek werkdagen

Vrijdag 17 en 24 april hebben we de teeltbakken zaai- en pootklaar gemaakt. De grond is weer vrij van onkruiden en geegaliseerd. We hebben gezaaid: veldsla, oost-indische kers, zonnebloemen, spinazie, bietjes, en nog veel meer. De kippentractor is een bak verschoven ... Wij zijn klaar voor IJsheiligen wanneer de zaailingen de grond inkunnen.

17 april / tuinclublid Hetty Ebbink

17 april / resultaat van 1e werkmiddag. De gewassen die de winter doorgekomen zijn laten we nog even staan als kippenvoer.

24 april / Ons jongste Tuinclublid Golo Van den Eynde zaait zonnebloemen en suikererwten.

24 april / Marieke Renou maakt zaaipotten voor de tomaten klaar.

24 april / We kregen bezoek van Ralf Geutjes, een student van TU Delft (Architecture / Dweling), die onderzoek doet naar sociale cohesie die collectieve ruimtes kunnen generen.

24 april / Nieuw Tuinclublid Jelmer Oosthoek die eetbare bloemen zaait.

Jelmer Oosthoek schreef er een verslag over op zijn blog.

Dank jullie en in ieder geval tot 16 mei: Plantdag!

May 19, 2015

Donderdag 21 mei: extra werkmoment

De plantdag van zaterdag 16 mei was een natte en bewolkte dag ... alle stekjes zijn de grond ingegaan maar de plantuien en pootaardappels nog niet. Er kan nog wat nieuw materiaal gezaaid. De bonen en erwten hebben nog een constuctietje nodig om tegen aan te groeien ... kortom er is nog het een en ander te doen.

De fotografe Isabelle Boon heeft zich zaterdag afgemeld omdat de weersomstandigheden te slecht waren voor een mooie foto serie. Donderdag aanstaande zijn de voorspellingen beter en hebben we een nieuwe afspraak gepland.

Als je zin hebt om mee te werken kan je van 16.30 tot 18.00 uur de handen uit de mouwen steken onder het motto recreëren is een werkwoord ...

Een regenachtige plantdag ... maar zoals onze stadsimker al optimistisch mailde: Ik hoop dat je tijdens het planten goed weer hebt; zo nu en dan een buitje is verder nu wel nodig.

Monique Janssens, bewoner van de Radboudveste, gaat samen met Fokke en Willem in het weekend de kippen verzorgen en kwam zaterdag even kennismaken.

September 24, 2015

De Kippenclub krijgt een haan!

24 september 2015 - Deze zomer zijn op 1 juni drie eieren uitgebroed door Dolurus, een Barnevelder kriel die in een collectieve tuin in Rotterdam woont. Daaruit kwamen twee hanen en een hen; Fedor, Daktari en Krijtje.
De haan Fedor en de hen Krijtje gaan een nieuw leven beginnen bij de drie dames die al in de Kippentractor van de Tuinfabriek scharrelen. Het is een proef. We gaan onderzoeken of het winkelcentrum klaar is voor een haan. Dus als je straks op het station van Utrecht Centraal een haan hoort kraaien kan je er zeker van zijn dat het Fedor is! De kippenclub, die de kippen op Hoog Catharijne verzorgt, wil het graag proberen. We hopen dat de vijf Barnevelder krielen het goed met elkaar kunnen vinden. Ik verwacht ze volgende week naar Utrecht te kunnen brengen.

Kuikens geboren op 1 juni in Rotterdam.

Kuikens toen ze 3 weken oud waren.

De twee hanen, bijna volwassen. Foto van 21 september 2015.

De hen Krijtje met haar broedmoeder Dolorus.

September 24, 2015

De Tuinfabriek op TV

17 augustus 2015 - Opname Beestengeluk, SBS6

Op zaterdag 3 oktober zendt SBS6 een item uit over de Tuinfabriek. Het is onderdeel van het programma Beestengeluk. Het regende enorm tijdens de opnames dus we zijn benieuwd hoe de Tuinfabriek overkomt. In twee latere uitzendingen worden specifieke onderdelen uitgelicht. Een item over onze stadsimker en zijn bijen op het dak en een speciaal over de Barnevelder krielen. De precieze data zijn hier later ook te vinden.

Tuinman Rob Verlinden op zoek naar bijzondere tuinen en dieren.

De bij in het midden is de koningin, te herkennen aan de witte (typex) stip.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek