April 2, 2013
Meld je aan als medewerker
Heb je zin om te tuinieren, te (ver-)bouwen en te eten? Meld je dan aan voor de teeltclub, kippenclub of de compostclub.
Het zaaiseizoen is begonnen!
April 13, 2013
Kippenclub
Wat zijn de werkzaamheden van de kippenclub van de TuinFabriek? In de kippentractor werken 4 kippen. Het zijn hennen (vrouwelijke kippen) die ook zonder haan eieren produceren. Er is gekozen voor een sociaal rustig ras, de Barnevelder Kriel, die makkelijk tam wordt (voeren doet wonderen) en het hele jaar doorlegt; dus ook in de winter. De dames willen elke dag vers water en natuurlijk eten. Dat eten bestaat uit een mengsel van korrels en granen aangevuld met groenvoer. In basis kan je veel van de etensresten uit je eigen keuken aan de kippen voeren. Ze zijn dol op rijst en pasta. Zelfs met saus. Ook restjes sla, andijvie, het groen van wortels, de zaadlijsten van paprika's, broodkruimels, appelkrozen ... ze vinden het allemaal heerlijk.
Daarnaast houden ze van een schoon hok. Dat houdt in dat één keer per week het strooisel uit het hok gehaald moet worden en naar de compostmachine gebracht wordt. Daarna wordt een schone laag strooisel aangebracht. Een van de zijkanten van het nachtkhok is een deur tot aan de vloer van het hok zodat het strooisel er makkelijk uitgeveegd kan worden. Als dank voor de goede zorg leggen ze elke dag een kakkelvers ei.
Lijkt je het wat om lid te worden van de kippenclub?

Barnevelder krielen
April 3, 2013
Bokashi
Bokashi-compost
Een bokashi-emmer is een uit Japan afkomstige, relatief nieuwe manier van compost maken. Elke dag doe je je fijngesneden gft in de emmer en strooi je er een laag bokashi-starter over. Deze bevat micro-organismen (EM genoemd, wat staat voor Effectieve Micro-organismen), die een fermentatieproces op gang brengen. Bokashi-compost is een bodemverbeteraar die planten energie geeft en weerbaar maakt tegen ziekten. Je kunt je emmertje gewoon in de keuken zetten en je kunt er al je keukenafval in doen; zelfs gekookte etensresten zijn geschikt om te composteren. Heb je ook nog een gewone composthoop, dan kun je de bokashi-compost eventueel gebruiken als compostverbeteraar. Bokashi-compost is heel geschikt voor een stadstuin, voor potplanten op terras/balkon en voor de moestuin.
Wil je als bewoners van Hoog Catharijne mee helpen compost te maken? Dan kan je een bokashi-emmertje met aftapkraantje bij de TuinFabriek lenen. Je krijgt er een zak starter van twee kilo bij.
Stuur een mail naar compost@detuinfabriek.org

Bokashi emmer met starter.
Als je bokashi emmer vol is laat je het 2 weken staan zodat alle resten goed fermenteren. Daarna wordt de bokashi-compost ingegraven in de grond waarna het na 2 maanden omgezet is tot aarde.

Van Bokashi-compost naar aarde.

Opbouw Bokashi compost: 1. Gft in kleine stukjes in de emmer. 2. Starter eroverheen strooien. 3. vullen tot emmer vol is. 4. Twee weken laten staan. 5. Ingraven in de grond.
April 15, 2013
Zaaien en voorkweken
Zaai mee en meld je aan als medewerker.
Je kan dan thuis of op je werkplek gewassen voorzaaien die later uitgeplant worden. Er zijn zaden van tomaten, bonen, courgettes ...
June 9, 2013
Even voorstellen: de Kippenclub

Twee bewoners van de Radboutveste, Willem en Fokke, zijn lid geworden van de Kippenclub. Ze verzorgen de kippen in het weekend.


En een medewerker van Corio die Corrie en Sanderijn vervangt tijdens hun vakantie.

Op woensdag, donderdag en vrijdag zorgt Ida voor de kipjes. Ze werkt bij Surfnet in een kantoorgebouw dat uitkijkt op de Tuinfabriek. Thuis heeft ze ook kippen en dat merk je.

Ze eten letterlijk uit haar hand gedroogde vlokreeftjes en meelwormen, Dat vinden ze heerlijk!

Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste, nemen af en toe de verzorging van de kippen over als andere Kippenclubleden niet thuis zijn.

Corrie van Corio zorgt op maan- en dinsdagen voor de kippen.

Ineke van Surfnet die Ida tijdens haar vakantie vervangt.

Mederwerkers van de Albert Heijn geven de kippen sla die niet meer verkocht kan worden.
July 9, 2013
Kippenclub leden
Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste, nemen af en toe de verzorging van de kippen over als andere Kippenclubleden niet thuis zijn.

Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste.
October 26, 2013
De Tuinfabriek gaat door
25 oktober - Afgelopen vrijdag is er met een clubje gewerkt in de tuin. Een aantal teeltbakken is leeggehaald, de compost is over een aantal bakken verspreid en de Kippentractor is weer een bak opgeschoven. Er staat nog steeds veel oogst. Als je wil kom naar het dak en eet je buik vol.

Kippentractor verplaatst. Het teeltvak rechts ervan is inmiddels mooi leeggemaakt en gespit.
Na het werken in de tuin is er een overleg geweest met de clubleden en Corio over het voortzetten van de Tuinfabriek. Ester van de Wiel zal komend jaar verbonden blijven aan de Tuinfabriek. We kijken er naar uit om met jullie samen de Tuinfabriek ten volle te benutten en ervan te genieten.
De meeste werkzaamheden in de Tuinfabriek zijn seizoensgebonden. In de lente worden de plantbedden klaargemaakt. Er wordt gezaaid, voorgekweekt, geplant en gestekt. In de zomer is vooral water en voeding geven belangrijk. Er wordt gewied, planten opgebonden, geoogst en er worden kleine activiteiten (lunches etc) georganiseerd. In de herfst wordt de laatste oogst eraf gehaald en wordt de tuin winterklaar gemaakt. In de winter is het tijd voor onderhoud en het maken van een zaai- en plantplan voor het jaar daarop. Het hele jaar rond wordt er gecomposteerd, voor de kippen gezorgd en eventueel met de basisschool samengewerkt. Het doel van de Tuinfabriek is zoveel mogelijk lekkere eetbare producten te maken en een fijne groene buitenplek te bieden aan bewoners en werkers van Hoog Catharijne.
April 16, 2015
We gaan weer van start
Na een grijze winter begint de zon weer te schijnen. Tijd om de teeltbakken van de tuinfabriek weer in te zaaien met lekkers dat we in de zomer willen eten. Er staan nog wat wintergroente waaronder diverse kolen en winterpenen, die we kunnen oogsten. Op vrijdag 17 en 24 april organiseren we een werkdag. Heb je zin om ook de handen uit de mouwen te steken? Je bent van harte welkom. Zie voor details de agenda.
April 4, 2018
De Tuinfabriek@ANNE
Sinds juni 2017 is de Tuinfabriek niet meer actief op het dak van Hoog Catharijne. Op de plek waar de tuin stond wordt inmiddels druk gebouwd aan een nieuw verbindend gebouw. De Tuinfabriek zocht een nieuwe locatie en die werd aangedragen door Jelmer Oosthoek die sinds 2015 als vrijwilliger in de Tuinfabriek actief was. Hij schrijft daarover in zijn blog waar hij schrijft over ander andere over zijn interesse in circulaire economie van zijn woonplaats Utrecht:
Via de Duurzame Week zit ik tegenwoordig zo nu en dan bij ANNE. ANNE staat voor Alle Nederlanders Naar Energie neutraal en is een gebouw aan het Veemarktplein bij de Jaarbeurs waar je duurzaamheid kan beleven, vol met allerhande duurzame innovaties. Laatst zat ik daar aan de Duurzame Week te werken. Arthur Lippus, de initiatiefnemer, had net een dakterras laten aanleggen met ‘circulair’ sloophout uit de buurt.
Nu nog een tuin. Ik was sinds 2015 vrijwilliger bij De Tuinfabriek op Hoog Catharijne. Ik had net een mail gekregen dat deze helaas weg moest zodat op zoek moest worden gegaan naar een nieuwe bestemming. 1+1=3 en nu staat De Tuinfabriek grotendeels op ANNE, inclusief kippen.
Klik hier voor hele artikel op de blog.

De Tuinfabriek wordt ontmanteld ...

De Tuinfabriek in onderdelen op transport

Bij ANNE wordt de Tuinfabriek op het dak geplaatst.

De composttumblers, de bijentafe, vlag en aantal teeltbakken staan op het hoogste dak van ANNE.

De kippentractor, de picknicktafels, de soepkeuken, de regentonnen en het grootste deel van de teeltbakken staan op het laagste dak dat aan de gedeelde werkruimte grenst.