June 22, 2014

De Tuinfabriek gaat verhuizen

Het zat er aan te komen. We gaan verhuizen naar een ander deel van het dak op Hoog Catharijne. Corio, de eigenaar en vastgoedontwikkelaar van het winkelcentrum, heeft besloten de verbouwing van het dak waar de tuinfabriek nu werkt eerder te starten. Van 9 juli tot en met vrijdag 11 juli gaat de Tuinfabriek verhuizen. Op zondag 13 juli toeren we mee met Culturele Zondag.

De toegang naar de Tuinfabriek via de trap bij Parkeergarage P3 blijft hetzelfde.

De nieuwe opstelling met de Soepkeuken die ook geplaatst zal worden als uitbreiding van de Tuinfabriek. De nieuwe lokatie is ook op het dak van het radboudkwartier, aan de zijde van Meetingplaza.

June 22, 2014

De Tuinfabriek: fase 2

Deze zomer wordt fase 2 van de tuinfabriek gerealiseerd. We gaan een drietal werktuigen bouwen: een Schillenboerkar, een Soepkeuken en een Soepkar.

Het doel is het winkelcentrum van Hoog Catharijne te verbinden met het productieproces van de Tuinfabriek door de twee verschillende systemen met elkaar verweven. Een Schillenboer(in) gaat GFT-resten inzamelen en sorteren op kwaliteit. Resten die gebruikt kunnen worden als ingrediënten (zoals vissengraten en -koppen van de vishandel) worden aangevuld met verse producten uit de Tuinfabriek. In de Soepkeuken wordt er vervolgens soep van gemaakt die met de Soepkar teruggebracht wordt naar het winkelcentrum. Sla. wortelloof, resten rijst, pasta en dergelijke worden apart gehouden als kippenvoer. De kippenclub zal daarmee de kippen extra verwennen. Alle plantaardige resten die niet meer te gebruiken zijn als voedsel voor mens of dier verdwijnen in de compostinstallatie. De geproduceerde compost vormt de nieuwe grond voor toekomstige tuinuitbreidingen op de daken van Hoog Catharijne.

De uitbreiding van de Tuinfabriek wordt mogelijk gemaakt door genereuze ondersteuning van Kunst in het Stationsgebied.

Kunst in het Stationsgebied

July 12, 2014

Donderdag 5 juli: opening Soepkeuken

RSVP je naam, telefoonummer en emailadres naar info@detuinfabriek.org

July 24, 2014

Soepkeuken in werking

Na de feestelijke inwijding van de Soepkeuken afgelopen donderdag, staan de volgende activiteiten op de agenda van de Tuinfabriek alweer voor de deur.

Zaterdag 26 juli a.s. is iedereen van harte welkom om aan de slag te gaan in de Soepkeuken. De tuin puilt uit van de verse groente waar we een heerlijke soep van gaan maken. Kook soep en proef de tuin.
We zijn open van 11.00 - 14.00 uur.

Foto: Aafke Holwerda

Filmstill gemaakt met drone door Rooie Peper

May 22, 2015

Soepkeuken te gast op Zaait!

Normaal staat deze Soepkeuken, goed verborgen, in een moestuin op het dak van Hoog Catharijne, maar voor een keer is hij ook in Rotterdam te bewonderen! Vandaag, zaterdag 23 mei 2015, staat de Soepkeuken op het Heemraadsplein in Rotterdam, en vertonen een aantal Rotterdamse soepsterren er hun kunsten. Met botten en verse kruiden, groenteafval en vooral veel troost. Kom kijken, leer en proef!

De Soepkeuken
Met visafval van de visboer, groenteafval van de grootgutter uit het winkelcentrum onder het dak van Hoog Catherijne, en verse groenten en kruiden uit de moestuin op het dak, wordt soep gekookt.

Foto: Ralph Kämena, 2014

Ga hier naar de site van Rotterdamse Oogst

Soepgodin Caja / 10.00-14.00 uur
Caja Cabbollet, gaat aan de slag met restanten van de boeren op de markt. We verrassen haar in de vroege ochtend met een pakket groente, en gaan zien wat ze daar al improviserend van kan maken. Dat het lekker wordt staat vast. Voor de lunch.

Link naar Caja Cabbollet

Foto: Ralph Kämena, 2014. Vakantie in de tuinfabriek; geen soep maar friet van vers geoogste aardappels.

Boljon / 14.00-17.00 uur
De pannen staan te pruttelen op het vuur. Het huis geurt naar ouderwetse bouillon. En zaterdag is de primeur: Boljon staat met huisgemaakte bouillon getrokken van biologische kippen- en runderbotten op Rotterdamse Oogst. Na een rondgang langs vrienden en familie is het nu tijd om de bouillon aan een groter publiek aan te bieden. De bouillon – ook wel bone broth genoemd  –  staat minstens 48 uur op het vuur, zónder bouillonblokjes maar mét biologische ingrediënten en een flinke scheut liefde. Het resultaat: een voedzame bouillon die goed is voor lichaam en geest. In De Soepkeuken laten Clara Granda en Carinda Strangio van Boljon zien hoe de bouillon in een handomdraai met verse groenten, kruiden en andere smaakmakers kan worden aangevuld. De dames van Boljon waren in 2013 winnaar van de eerste editie van het 'Hoe maakt u het?’-diner.
www.facebook.com/boljonNL

Link naar Boljon

Foto: Ralph Kämena, 2014

July 27, 2015

De Soepkeuken is weer terug op het dak

Op 23 juli is de Soepkeuken weer geinstalleerd.

Er kan weer soep gekookt worden.

May 23, 2015

Soepkeuken op de Rotterdamse Oogst markt

Uit de Bouillonblog van Caja: Afgelopen zaterdag (23 mei) had Rotterdamse oogst weer een leuk feestje georganiseerd op het heemraadsplein. Als veteraan-soepkoker was ik uitgenodigd om met de producten van de markt een lekkere soep te brouwen.

In de ochtend boodschappen gedaan bij de groentekraam en met het vergaarde groen een lekkere pan gevuld!

Bloemkool, uien, nieuwe aardappeltjes, groene asperges, verse dille & peterselie, verse zuivel van boerderij Veldhoeve en huisgemaakte mosterd van mosterd & meer maakten de soep af.

Speciaal voor deze gelegenheid hadden ze de Soepkeuken opgebouwd.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek