April 2, 2013
de Tuinfabriek
Eet. Composteer. Zaai. Oogst. Eet. Composteer tot alle daken begroeid zijn! Tijdens de de kunstmanifestatie Call of the Mall zal de Tuinfabriek een tuin gaan produceren op de vijfde gevel; het dak van Hoog Catharijne. Van het organische afval van bedrijven en bewoners wordt compost gefabriceerd die de grond vormt voor de eetbare tuin die langzaam op het dak van het Radboudkwartier uitgerold wordt. Regenwater wordt van de hoger gelegen daken geoogst om te irrigeren. In de tuinfabriek werken wormen, bijen en kippen mee als hoveniers die zich gespecialiseerd hebben in composteren, bestuiven, wieden en schoffelen. Wil je ook meewerken? Meld je aan bij de Tuinfabriek en help mee zaaien, oogsten, koken en eten.
Stuur een mail naar club@detuinfabriek.org
Toen Hoog Catahrijne in de jaren 70 gebouwd werd was er boven op het Radboutkwartier een openbare ruimte aangelegd. De openbare ruimte die op straatniveau gebruikt werd voor infrastructuur en logistiek werd terug gebracht op de tweede verdieping. Een bestraat plein met banken, prullebakken, verlichting en beplanting in bakken.

Radboudkwartier 1970

Radboudkwartier 1970
April 2, 2013
Meld je aan als medewerker
Heb je zin om te tuinieren, te (ver-)bouwen en te eten? Meld je dan aan voor de teeltclub, kippenclub of de compostclub.
Het zaaiseizoen is begonnen!
April 3, 2013
Fabriek
Een fabriek, afgeleid van het Latijnse fabrica: werkplaats, en faber: handwerksman, ambachtsman, is een werkplaats, gebouw of vestiging, waarin iets wordt gefabriceerd oftewel geproduceerd.
Waar: dak Radboudkwartier, Hoog Catharije, Utrecht
April 3, 2013
Tuin
Een tuin is een (afgesloten) stuk grond waar gewassen worden geplant of verbouwd. Een tuin kan utilitair van aard zijn, een groentetuin, wetenschappelijk, een botanische tuin, of decoratief, een siertuin.
Waar: dak Radboudkwartier, Hoog Catharije, Utrecht
April 3, 2013
Produktielijn

Inspiratie voor de opzet van de plattegrond van de TuinFabriek als produktielijn.
April 3, 2013
Ontginnings-as

Inspiratie voor de ontginnings-as in de opzet van de TuinFabriek. Veel ontginnningen in Nederland zijn ontstaan vanuit één centrale midden-as.
August 9, 2013
Soep uit de Tuinfabriek
Vrijdag 8 augustus. Het is weer tijd om te oogsten. De Tuinfabriek maakte courgettesoep in een geimproviseerde keuken. Iedereen was welkom om tussen 12.30 tot 13.30 uur het resultaat te proeven.

Courgette oogst: prachtige gele.

Verse munt
Vandaag is een deel van de courgettes geoogst voor de lunch; gele en groene. Verder is de munt ook ruim vooradig. Het recept is van Jamie Oliver. Heerlijk fris. De volgende ingrediënten zijn nodig voor 4 personen:
* 6 lente-uitjes
* 1 kg groene en gele courgettes
* olijfolie
* klontje boter
* ½ citroen
* 8 takjes verse munt
* 1,4 liter biologische groentebouillon
* 5 volle eetlepels zure room
* 150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas
Helaas hebben we geen citroenen in de tuin ... wie weet komt dat nog ooit. De bosuitjes waren eerder al geoogst omdat er zoveel luis op was gekomen dat het een gevaar vormde voor de andere gewassen.



De soep was nog niet klaar. Een mooie aanleiding om even een ronde in de tuin te maken.
Recept
Snijd de lente-uitjes en courgettes in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.

Stoven in boter en olijfolie

Improv keuken
Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker - het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.

Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.
Pureer de soep tot hij glad is. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.

In de rij voor de soep.
Er zijn ongeveer 40 kommen soep geserveerd. De eters waren voornamelijk medewerkers uit de omliggende kantoren en een enkele bezoeker die via Call of the Mall de Tuinfabriek kwam bezoeken en blij verrast was met een kommetje soep.


De tafels van de tuinkantine zijn berekend op 12 man per set. Er is plaats voor 24 mensen. Blijkbaar passen er ook 16 man aan één set. Bij maximale bezetting kunnen er 32 man aanschuiven!


Bij een Tuinkantine hoort corvee ... zelf je bestek in de afwasbak leggen en de borden opstapelen.
Volgende week weer!
Dan kookt de Tuinfabriek samen met Patty die de lunches voor Corio personeel verzorgt. We gaan proberen een mooie rode snijbietsoep te maken. Iedereen is vrijdag weer van harte welkom tussen 12.30 en 13.30 uur.
Bring your own drinks.
August 9, 2013
Kippen zijn goed aan de leg

Foto: Han Hazewindus

Tijd voor een Hoog Catharijne ontbijt met verse eitjes ... Wie wil? Mail naar info@detuinfabriek.org
August 9, 2013
Toekomstige oogst

De pompoenen beginnen al een aardige maat te krijgen. De grootste is nu zo'n 13 cm doorsnee. Er zijn ook nog veel hele kleintjes. De oogst zal zo begin september zijn. We kijken er naar uit. Foto: Han Hazewindus

Als de tomaten zo mooi afrijpen komt er een fantastische oogst van vele verschillende soorten. Foto: Han Hazewindus

Foto: Han Hazewindus

De suikermais bloeit. Maar zien of er een mooie kolf ontstaat. Oogstbaar hopelijk eind september. Foto: Han Hazewindus

Bloeiende oregano. Foto: Han Hazewindus
August 2, 2013
VrijMiBo

Voorbereidingen bij 34ºC
Vrijdag 2 aug 2013. Op deze snikhete dag organiseerde Corrie, een van de medewerkers van Corio en kippenclublid, een VrijMiBo in de Tuinfabriek. Lekker buiten met af en toe een zuchtje wind. De wijnproeverij startte met een heerlijke fruitige witte wijn (met een bijzonder laag alcoholpercentage: 6%) die de benodigde verkoelende verlichting bood. Met een kinderbadje vol ijskoud water en wat waterpistolen was het vakantie zomergevoel compleet.

Verkoeling en proeven.

July 23, 2013
Fotowedstrijd Utrecht Dichtbij

Fotowedstrijd De foto van het werk van Ester van de Wiel is gemaakt door Jeroen Marseille. Ook meedoen aan de fotowedstrijd van Call of the Mall? Maak de komende week een aansprekende foto (minimaal 500 KB en maximaal 3 MB) van het werk IP van Matthew Darbyshire dat te vinden is voor de Albert Heijn in Hoog Catharijne. Mail de foto vóór 27 juli naar foto@callofthemall.nl o.v.v. je naam en telefoonnummer. De winnaar verdient 50 euro en publicatie van zijn foto.
UTRECHT - Op het dak van Hoog Catharijne scharrelt een groepje Barnevelder Krielkippen. Daarnaast staan sla, radijsjes en courgettes uitbundig te groeien. De Tuinfabriek is een oase van groen in het winkelcentrum.
Ontwerper Ester van de Wiel is een van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling Call of the Mall in Hoog Catharijne. Braakliggende terreinen, doodlopende straten, ongebruikte hoeken van pleinen en platte daken: dat zijn de plekken in de stad die Van de Wiel tijdelijk in gebruik neemt. Ze onderzoekt, ontwerpt en test er activiteiten die er doorgaans niet plaatsvinden. Zoals een botenbouwersclub, een veldkeuken, een mobiele bierbrouwerij of in dit geval een moestuin. Op het dak naast bioscoop Catharijne, aan de voet van de Radboudveste, creëerde zij een eetbare tuin, compleet met kippen, regenwaterinstallatie, compostmachine en picknicktafels.
Kippenclub
In de jaren 70 was boven het Radboudkwartier een openbare ruimte aangelegd. Een geplaveid plein met bankjes, verlichting en prullenbakken, bedoeld om aangenaam te vertoeven. Maar door de overlast van junks moest het plein worden gesloten. In haar bijdrage aan Call of the Mall heeft Van de Wiel het dak weer openbaar willen maken door er een tuin aan te leggen. ‘Er lag al een tuintje, op initiatief van de bewoners van de Radboudveste, die behoefte hadden aan groenere daken,’ vertelt ze. ‘Daarnaast heb ik een eetbare tuin gemaakt, met groenten en kruiden die groeien in één seizoen. Dingen die je wilt eten bij je lunch, denk aan sla, radijsjes en aardbeitjes, zodat ook omringende bedrijven er iets aan hebben, zoals Corio, en Seats2 Meet.’ Samen met bewoners van de Radboudveste verzorgen zij de tuin, en ook scholen dragen een steentje bij. Albert Heijn levert gft-afval om compost van te maken en een speciale ‘kippenclub’ zorgt voor de Barnevelder Krielen.
De rijpe andijvie, courgettes en tuinbonen zijn voor de mensen die energie in de tuin steken. Er is wel eens een bezoeker die een kropje sla meeneemt, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. ‘Je moet er wel iets voor doen,’ aldus Van de Wiel. ‘Wie zaait, die oogst!’

Overzicht van de inzendingen.

Deze inzending geeft een prachtig overzicht van de opbouw van de Tuinfabriek. Het is genomen op de oogstdag van Basisschool de Puntenburg.
July 22, 2013
Bezoekers

Bezoeker via Call of the Mall (herkenbaar aan gids)

Maar ook de bewakers en schoonmakers van Hoog Catharijne weten de Tuinfabriek inmiddels te vinden.

Er is een merelpaar gesignaleerd die de wormen uit de bakken pikt.
July 22, 2013
Verse eieren

Corrie kijkt voordat de werkdag erop zit nog even of de kippen genoeg eten en drinken hebben. De vers gelegde eitjes gaan mee naar huis voor bij het ontbijt.
July 20, 2013
Afblijven, kunst!

Onder de titel Afblijven, kunst! publiceerde het Mondriaanfonds op 19 juli 2013 een artikel over Call of the Mall. Hieronder een deel. (Klik voor het hele artikel de link onderaan.)
Call of the Mall is jubelend ontvangen in de media. "Utrecht heeft zich op de kaart gezet’", constateerde Trendbeheer. De Telegraaf kopte: Call of the Mall ontregelt winkelen. En volgens NRC Handelsblad maakt de kunstmanifestatie Hoog Catharijne een betere plek. Curator Maaike Lauwaert vindt het een groots compliment.
Expres is gekozen voor de drukste plek van Nederland, dat zich afficheert met fashion, food, freetime, fun. Met 9 miljoen bezoekers per jaar komen hier meer mensen dan bijvoorbeeld op Schiphol. En Corio, eigenaar van Hoog Catharijne, werkt graag mee vertelt Lauwaert. Call of the Mall verhoogt immers "de belevingswaarde" van het winkelcentrum. Kort na de opening werden 30.000 extra bezoekers geteld.
Sommige kunstwerken mogen blijven, zoals De Tuinfabriek van Ester van de Wiel: een zelf voorzienende daktuin waar gft-afval uit winkels wordt verwerkt tot compost en kippen zorgen voor bemesting. Samen met buurtbewoners houdt Van de Wiel de tuin bij. Aanvankelijk zag Corio de tuin vooral als problematisch, vertelt Lauwaert, nu mag-ie blijven wegens succes. Tussen de middag wordt er geluncht en het uitzicht dat het vergroende dak biedt is veel beter. "Soms kun je met een probleem een probleem oplossen."
July 11, 2013
Pompoenen voor september

De pompoenen doen het erg goed. We verwachten in september een mooie oogst.
July 11, 2013
Kippenverwennerij

De buitenste bladeren van de sla gaan naar de kippen.

Kippenclublid Ida is buitengewoon populair bij de kippen ... haar geheim: gedroogde meelwormen.

Voor wat, hoort wat.
July 11, 2013
Oogsten voor de lunch

Verse oogst voor de lunch van de kippenclubleden die bij Surfnet werken.

Vandaag een krop ijsbergsla.

Je kan natuurlijk ook een blaadje plukken om van je broodje kaas een broodje gezond te maken. Het wachten is op het rijpen van de tomaten.
July 9, 2013
Kan ik u helpen?

Overzicht Tuinfabriek op 5 juli 2013
Tijdens de kunstmanifestatie is de Tuinfabriek vrij toegankelijk. Eindelijk is het dak weer publiek zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Vrijwilligers van Call of the Mall, herkenbaar aan het roze t-shirt met opschrift 'Kan ik u helpen?' vertellen u graag meer.

July 9, 2013
Rondleidingen

De Tuinkantine is ook geschikt als buitenklas tijdens een van de rondleidingen.
Wil je meer achtergrond informatie over de Tuinfabriek? Neem dan deel aan een van de rondleidingen tijdens Call of the Mall. Vaste rondleidingen zijn op donderdag 19.30 uur, vrijdag en zaterdag 11.00 en 15.00 uur en zondag om 15.00 uur. De rondleidingen duren 90 minuten. Verzamelen gebeurt bij de infobalie op het Hoog Brabant plein. De kosten zijn €5 per persoon. Aanmelden is niet nodig, reserveren voor groepen – ook op andere tijden - kan via rondleidingen@callofthemall.nl
July 9, 2013
Kippenclub leden
Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste, nemen af en toe de verzorging van de kippen over als andere Kippenclubleden niet thuis zijn.

Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste.
July 9, 2013
Pers: Met de kippen het dak op.

De kippen blijken populair bij de pers.

De Tuinfabriek wordt door de pers omschreven als: stadsboerderij, moestuin, buurttuin, cradle to cradle, urban farming ...
July 5, 2013
Mijn moeder zal vanavond trots op mij zijn!
Vandaag waren de leerlingen van de openbare basisschool Puntenburg weer aan het werk in de Tuinfabriek. Voor de laatste keer van dit schooljaar want de zomervakantie begint bijna. Na al dat harde werken was het deze keer tijd om te oogsten. Een van de leerlingen zei na afloop van de proefsessie waarbij ze een bord salade met smaak opgegeten had: 'Mijn moeder zal vanavond trots op mij zijn'.

Overzicht

Inmiddels zijn de compostinstallaties wat meer gevuld en dus zwaar om te draaien. Met wat extra lichaamsgewicht lukt het wel.

De gft ziet er al bijna uit als compost. Mede dankzij de compostwormen die nu 2 weken hard aan het werk zijn.

Ook geschikt als speelplek ...

Het is de laatste weken zonnig weer geweest. De Gieterclub zorgt ervoor dat de planten weer vocht krijgen.

De tuinbonen die door de leerlingen in de klas zijn opgekweekt staan in de bloei en krijgen extra aandacht.

De kippen zijn niet meer bang voor de kinderen en laten zich graag verwennen met sla en zaden.

Echt niet meer bang dus.

Voer voor de kippen

We hebben geoogst; een erwtje wordt gedopt.

Hoe bloeit en groeit een courgette?

De proefsessie wordt voorbereid. We hebben een beetje gesmokkeld ... de tomaat en de komkommer komen uit de AH.

Maar de rode sla, ijsbergsla, erwtjes, verse kruiden en bosuitjes komen uit de Tuinfabriek.


En dan aan tafel.

En proeven maar. Dat viel niet tegen.

De meeste bordjes zijn leeg gegeten. Wat overbleef hebben de kippen opgepikt.
Tot volgend schooljaar!
July 5, 2013
Oogst juli
De produktie van de Tuinfabriek komt goed op gang. De aardappelen staan te bloeien. De aardbeien en de radijzen zijn inmiddels allemaal verorberd. Deze maand kunnen de courgettes geoogst worden, er is rode sla, ijsbergsla, andijvie, snijbiet ... voldoende dus voor een gezonde lunch.

De eerste courgettes kunnen waarschijnlijk dit weekend geoogst worden.

De rode snijbiet kan vanaf nu geoogst.

De eerste tomaatjes hangen aan de struiken. Nog groen en niet oogstbaar. Even wachten dus.
June 28, 2013
Artikel in Trendbeheer
(...) Ester van de Wiel heeft een zelfvoorzienende Tuinfabriek gemaakt op het normaal voor publiek afgesloten dakterras. Compost van de bedrijven van HC, schoolkinderen, bewoners, kippen en bijen houden de moestuin in stand en gebruiken wat ze willen. Wie wil er tegenwoordig niet alles in eigen handen houden, economisch, technisch en individueel gezien. Waarom zouden we niet weer terug gaan in de tijd, de economie herwaarderen en er mogelijk een uitwisselingsysteem van maken waarbij geld niet centraal staat?
Zoveel werken in zoveel verschillende disciplines en zoveel concepten die allemaal weer een andere benadering weten te vinden op het fenomeen Hoog Catharijne. (...)
door Jo-Anneke van der Molen
Link naar artikel in Trendbeheer

Foto: Trendbeheer
June 22, 2013
De Tuinfabriek vanuit UP HERE NOW

Uitzicht op de Tuinfabriek vanuit de afstudeertentoonstelling van de studenten Spatial Design en Editorial Design waar Ester van de Wiel sprak tijdens het ronde tafelgesprek met als thema: professionally social.
June 22, 2013
1000 nieuwe werknemers
Zaterdag 22 juni zijn er ongeveer 1000 nieuwe fabriekarbeiders aan het werk gegaan; de wormen. Hun taak is de grond te bemesten en van een mooie structuur te voorzien. In de compostinstallatie versnellen en verbeteren ze het composteringsproces.

Compostwormen
June 22, 2013
De vlag is gehesen

Geen fabriek zonder een wapperende vlag. Het duurde even maar de vlag is alsnog aangekomen en gehesen.
June 22, 2013
Artikel in Kunstbeeld
(...) Men zou bijna vergeten wat de functionele gebruikswaarde is van dakterrassen. Door er een moestuin van te maken levert de lege ruimte een aangenaam groen beeld op, maar het draagt ook bij aan de bevordering van het leefgebied van de bewoners in en om de Hoog Catharijne en het kantoorpersoneel. Samen bundelen ze de krachten om de zelfvoorzienende daktuin, De Tuinfabriek, draaiende te houden waarbij het afval uit de Hoog Catharijne als compost gebruikt zal worden. (...)

Blijkbaar verwarrend ... de proeftuin die de bewoners in 2012 samen met Corio aangelegd hebben is aangezien voor de Tuinfabriek. De foto is van Elaine Leidsman.
June 18, 2013
Artikel: Kippetjes op het dak van Hoog Catharijne
Het dak van Hoog Catharijne heeft sinds kort een daktuin met een heus kippenhok. Tijdens de kunstmanifestatie Call of the Mall, van juni tot en met september, kunnen bezoekers een kijkje nemen op het dak.
De daktuin met kippenhok is een intiatief van medewerkers van Corio die vanuit hun kantoor uitkijken op het dak van Hoog Catharijne. Het gaat om een verplaatsbare tuin met banken en tafels en een verplaatsbaar kippenhok.
Bewoners van de flat en medewerkers van de kantoren rondom het dak maken gebruik van de daktuin. Voor de verzorging van de kippen, het gaat om Barnevelder Krielen, is een 'kippenclub' opgericht waar zowel flatbewoners als kantoormedewerkers in zitten. Tijdens Call of the Mall mogen ook kunstliefhebbers een bezoekje brengen aan de kippen.
(deStadUtrecht.nl)


"Iedereen bij ons is verliefd op de kippen in de Tuinfabriek"
June 17, 2013
Mededelingenbord geplaatst

Vandaag is het mededelingenbord geplaatst. Vanaf nu kunnen we activiteiten plaatsen en informatie uitwisselen. Het bord is ontworpen en geproduceerd door Koehorst in 't Veld die de grafische identiteit van de Tuinfabriek verzorgt.
June 17, 2013
Opbouw in beeld

Vullen kompostmachine met zaagsel dat restmateriaal van de bouw van de Tuinfabriek is. Foto: Aafke Holwerda

Er ontstand een grappige dialoog op facebook naar aanleiding van de titel die dit beeld meekreeg: "Is deze aardbei de eerste oogst?" Waarop Jeroen Glas reageerde met: "Als dit radijsje een aardbei was wel!" Reactie terug: "hahaha, ik plaatste m via een klein beeldscherm, en nu zie ik het pas echt. Uch. radijsje dus! (o o, dat was wel heel erg een stadse actie)" Foto: Aafke Holwerda
June 14, 2013
De tuinkantine is open

We kunnen eindelijk zitten en lekker buiten eten. De tafels en banken zijn vandaag geplaatst. Ook de vlaggenmast is gearriveerd. Vanaf donderdag zal de Tuinfabriek-vlag wapperen.

De tafel is inmiddels ingewijd door Brenda en Willem die hem mee geplaatst hebben.
June 10, 2013
De Tuinfabriek door de ogen van Jannes Linders
In opdracht van Call of the Mall heeft fotograaf Jannes Linders alle werken gefotografeerd.

De Tuinfabriek, helaas op het fotomoment nog zonder kantine (de tafels en banken) en zonder vlag. Foto: Jannes Linders

De Kippentractor met op de achtergrond het massieve appartementencomplex Radboutveste. Foto: Jannes Linders

Foto: Jannes Linders
June 9, 2013
Even voorstellen: de Kippenclub

Twee bewoners van de Radboutveste, Willem en Fokke, zijn lid geworden van de Kippenclub. Ze verzorgen de kippen in het weekend.


En een medewerker van Corio die Corrie en Sanderijn vervangt tijdens hun vakantie.

Op woensdag, donderdag en vrijdag zorgt Ida voor de kipjes. Ze werkt bij Surfnet in een kantoorgebouw dat uitkijkt op de Tuinfabriek. Thuis heeft ze ook kippen en dat merk je.

Ze eten letterlijk uit haar hand gedroogde vlokreeftjes en meelwormen, Dat vinden ze heerlijk!

Bert en Paulien, bewoners van de Radboutveste, nemen af en toe de verzorging van de kippen over als andere Kippenclubleden niet thuis zijn.

Corrie van Corio zorgt op maan- en dinsdagen voor de kippen.

Ineke van Surfnet die Ida tijdens haar vakantie vervangt.

Mederwerkers van de Albert Heijn geven de kippen sla die niet meer verkocht kan worden.
June 8, 2013
Tuindag voor de kinderen van Basisschool Puntenburg

De kinderen van Basisschool Puntenburg hebben afgelopen vrijdag (8 juni) weer enthouisiast in de Tuinfabriek gewerkt.

Ze hebben de kippen verzorgd en ...

stonden in de rij om kippenpoepjes uit het nachthok te mogen halen. Wel met handschoenen aan natturlijk. De mest is in de compostmachine gedaan.

Er zijn strobedjes gemaakt onder de zomerkoninkjes zodat de aardbeitjes mooi kunnen rijpen zonder te rotten.


De favoriete taak blijft watergeven ...

Met zoveel liefde moeten de planten het wel heel goed gaan doen.

De plantuitjes worden verzorgd.
June 8, 2013
De eerste boontjes

In de kas zijn de eerste spersieboontjes gesignaleerd.

De bruine kip heeft zaterdag 8 juni een ei gelegd. Er zijn 2 'start'-eieren in de leghokken geplaatst. Dat motiveert de kippen te leggen.

De aardbeien beginnen al mooi rood te kleuren. De schoolkinderen hebben strobedjes onder de zomerkoninkjes gelegd zodat ze niet rotten door de aanraking met de grond.
June 7, 2013
Organisch afval in Hoog Catharijne

Op weg van Utrecht centraal station naar het winkelcentrum heeft bloemist Kruys Bloemen een verkooppunt.

De bloemist heeft dagelijks snijafval van de boeketten. De Tuinfabriek haalt dit snijafval regelmatig op.

En gebruikt het als organisch materiaal voor de compostinstallatie. Het zaagsel van de bouwwerken van de Tuinfabriek is toegevoegd als bruin (droog) materiaal. Niets hoeft weggegooid te worden.
June 1, 2013
De werknemers zijn gearriveerd
Zaterdag om 14.00 zijn ze aan het werk gegaan. De vier Barnevelder krielen. Er zijn drie verschillende kleursklagen. De dubbelgezoomde (bruin/zwart), de blauwgezoomde (grijs / bruin) en de zilvergezoomde (goud / bruin). De dames moesten nog even wennen maar op de weg naar Hoog Catharijne had er al een een ei gelegd! We hopen dat ze een mooi werkzaam leven krijgen.

De blauwgezoomde barnevelder kriel komt uit de verhuisdoos.

Het eerste ei, gelegd in de doos waarin ze vervoerd zijn.
May 31, 2013
De Kippentractor is geplaatst
Vandaag is de kippentractor geplaatst in de Tuinfabriek. Het is een verplaatsbaar kippenhok met een vaste ren die van kweekbak naar kweekbak verreden kan worden. Morgen om 14.00 uur komen de bewoners: 4 Barnevelder krielen. De leden van de Kippenclub gaan voor de dames zorgen; binnenkort dus verse eieren!

de Kippentractor.

Zicht vanuit het appartementencomplex Radboutveste.
May 24, 2013
Leerlingen van de Openbare Dalton Basisschool Puntenburg
Elke vrijdag komen de leerlingen van de Openbare Dalton Basisschool Puntenburg meewerken in de Tuinfabriek. Ze waren er voor het eerst op 24 mei. Ze hebben water gegeven, met de compostmachine gewerkt en courgettes, aardbeien, tomaten en kruiden geplant. Wat een feest om zoveel enthousiasme te zien. Met dank aan meester Rob.

Groep 2 van de Openbare Dalton Basisschool Puntenburg bij de opgang naar het dak.

Munt planten

(Regen-)water geven

en draaien aan de compostinstallatie.
May 11, 2013
IJsheiligen: plantdag
Op zaterdag 11 mei was het IJsheiligen. Gewoonlijk begin je vanaf die tijd de zomer te voelen. Het is onwaarschijnlijk dat er nachtvorst optreed na 11 mei ... het kan natuurlijk wel erg regenen. En dat deed het zaterdag. Met een groepje dappere tuinders zijn de voorgekweekte planten in de tuin gezet. Pompoenen, courgettes, tomaten, verschillende kruiden en peulvruchten. We hebben aardappels en plantuitjes gepoot. De kas bood onderdak tijdens de zwaarste regenbuien en met een kop koffie en een koek hielden we moed.

foto: Cecile Reijnders De tuin gezien vanaf het appartementencomplex Radboutstate.

Ester geeft aan wat waar geplant kan worden. De kas als uitvalsbasis blijkt heel fijn. Zeker in weer en wind. Het is er heerlijk warm.

aardbeien planten

Plantuitjes zetten in de stromende regen. We hebben nu een boel poncho's voor een ieder die de regen wil trotseren.

May 10, 2013
De kweekbakken worden geplaatst

Uitladen kuubkisten bij Groenrecycling Utrecht.
Op 10 mei zijn door een kuubkistenbouwer Nauskisten de kweekbakken eerst afgeleverd bij Groenrecycling Utrecht. Daar maken ze grond van organisch afval uit de Utrechtse plantsoenen en parken. De grond is het startkapitaal van de Tuinfabriek.

Bakken vullen met Utrechtse grond.

Inladen van met grond gevulde teeltbakken. Daarna nog 10 minuten rijden naar Hoog Catharijne om daar uit te laden en alles via de goedernlift naar het dak te brengen.
May 9, 2013
De eerste planten
De eerste planten zijn gearriveerd!
Zaterdag komt een tweede lading met pompoenen, courgettes, bonen, erwten etc.

Zomerkoninkjes

Salie, rozemarijn, bieslook, laurier, tijm ...

Rode sla, andijvie, selderij ...

In de kas verzamelen we de plantspullen voor de eerste publieke plantdag aanstaande zaterdag 11 mei. Het is dan IJsheilgen. Het moment om zaailingen naar buiten te brengen. De kans op vorst is vanaf zaterdag heel klein.
May 9, 2013
Rijplaten
Onder het grind van het dak blijkt niet gelijk het betonnen dak te liggen. Er liggen schuimplaten tussen die de puntbelasting van een palletwagen niet aankunnen. Om dat te ondervangen zijn hele dunne platen neergelegd die de druk goed spreiden. Het lijkt wel een polderlandschap met sloten.

Water? of rijplaten.
May 3, 2013
Compostmachine en Kweektafel geplaatst

De 2 compostmachines zijn klaar om gevuld te worden met organisch afval.

De kweektafel.
Composteren is een makkelijke manier om organische afval aan de grond terug te geven. Het verbetert de conditie van de bodem en bevordert plantengroei. Om te composteren heeft u voedsel en koolstof zoals houtpellets, vocht (van het afval) en lucht nodig (d.m.v. de luchtgaten in de composter). Samen met aanwezige micro-organismen zorgen deze elementen dat er warmte ontstaat wat het composteringsproces in werking zet.
1. Neem een vaste maatbak. Dit voorkomt dat u de dagelijkse capaciteit van 3,0 à 4,5 liter per dag per compostvat overschrijdt. Per dag kan er 8 liter GFT naar het dak gebracht worden.
2. Wanneer u uw afval sorteert, voeg dan alleen materiaal toe waarvan u zeker weet dat het composteerbaar is. Als u er niet zeker van bent, doe het dan niet!
3. Hoe kleiner het materiaal in de composteerder gaat hoe beter (sneller) het is.
Wat mag erin:
Etensresten
Groente
Fruit (behalve citrusvruchten)
Koffieprut
Theezakjes (zonder nietje) en theeblaadjes
Eierschalen
Eierdozen (ongekleurd)
Zaagsel
Bloem en plantafval uit vazen, potten en perken.
May 1, 2013
Compostmachine klaar
Vandaag zijn het aangepaste RVS-vat en de houten bok bijeen gekomen. De compostmachine is klaar om vrijdag 3 mei geplaatst te worden. Vanaf dat moment kunnen we beginnen met composteren.

de compostmachines
April 27, 2013
Bokken voor compostmachine
De tonnen waarin de compost verzameld gaat worden zijn aanstaande maandag klaar. Als basis zijn hergebruikte RVS vaten gebruikt die we gekocht hebben op marktplaats.

RVS-vat via marktplaats.
De eerste bok voor de compostmachine is klaar. De bokken zijn bedoeld om het gewicht over een groter dakoppervlak te spreiden. Het is gebouwd van Larix; een zeer duurzame naaldhoutsoort. Volgende week worden de 2 compostmachines geplaatst.

De bokken zijn met een palletwagen te verplaatsen.
April 19, 2013
Kas geplaatst
Vandaag is de foliekas geplaatst. Het is een hele lichte constructie opgebouwd uit houten frames met versterkte folie er op gespannen. De dakramen gaan automatisch open en dicht. Toch is er geen electriciteit nodig. In de veer, die ervoor zorgt dat het raam open en dicht gaat, zit een stof die uitzet als het warm wordt en krimpt bij koude. De regen die op het dak valt wordt deels opgevangen en in een regenton opgeslagen.

De folie-kas is geplaatst.

Interieur kas. Nu nog leeg ...

Regenwater oogsten op het dak van de folie-kas.
April 15, 2013
Zaaien en voorkweken
Zaai mee en meld je aan als medewerker.
Je kan dan thuis of op je werkplek gewassen voorzaaien die later uitgeplant worden. Er zijn zaden van tomaten, bonen, courgettes ...
April 13, 2013
Kippenclub
Wat zijn de werkzaamheden van de kippenclub van de TuinFabriek? In de kippentractor werken 4 kippen. Het zijn hennen (vrouwelijke kippen) die ook zonder haan eieren produceren. Er is gekozen voor een sociaal rustig ras, de Barnevelder Kriel, die makkelijk tam wordt (voeren doet wonderen) en het hele jaar doorlegt; dus ook in de winter. De dames willen elke dag vers water en natuurlijk eten. Dat eten bestaat uit een mengsel van korrels en granen aangevuld met groenvoer. In basis kan je veel van de etensresten uit je eigen keuken aan de kippen voeren. Ze zijn dol op rijst en pasta. Zelfs met saus. Ook restjes sla, andijvie, het groen van wortels, de zaadlijsten van paprika's, broodkruimels, appelkrozen ... ze vinden het allemaal heerlijk.
Daarnaast houden ze van een schoon hok. Dat houdt in dat één keer per week het strooisel uit het hok gehaald moet worden en naar de compostmachine gebracht wordt. Daarna wordt een schone laag strooisel aangebracht. Een van de zijkanten van het nachtkhok is een deur tot aan de vloer van het hok zodat het strooisel er makkelijk uitgeveegd kan worden. Als dank voor de goede zorg leggen ze elke dag een kakkelvers ei.
Lijkt je het wat om lid te worden van de kippenclub?

Barnevelder krielen
April 12, 2013
Werkvloer in uitvoering
Vandaag hebben we de werkvloer van de TuinFabriek aangelegd. 185 tegels van 50x50cm zijn opnieuw gepositioneerd om de tuinproduktielijn op te starten. Een snelle berekening laat zien dat we in een dag zo'n 9000 kg verplaatst hebben! Bij het aanleggen van groene daken is de belastbaarheid van het dak belangrijk. Inmiddels is het plan door de constructeur goedgekeurd. Zware onderdelen krijgen bokken als onderstel die de druk op het dak over een groter oppervlak verdelen. Een deel van het grind wordt verplaatst om zo extra kilo's grond te maken.

Weghalen grind van het dak ...

om plaats te maken voor tegels waarover gelopen mag worden.

Na 7 uur buffelen is de werkvloer klaar.

Plek waar de compostmachines geplaatst worden.

April 3, 2013
Compostmachine

Schetsontwerp 'composttumler'
Organisch afval composteeerd beter als je de compost vaak keert zodat er veel zuurstof bijkan. Het schetsontwerp is gebaseerd op de vele DIY varianten van de 'composttumbler' die er online te vinden zijn. Doordat het een afgesloten vat is wordt de compost warmer hetgeen het composteringsproces ook versneld.

DIY compost tumbler
April 3, 2013
TuinFabrieks-arbeiders
In de tuinfabriek werken wormen, bijen en kippen mee als hoveniers die zich gespecialiseerd hebben in composteren, bestuiven, wieden en schoffelen.

Kippen op de composthoop

Eieren van de Barnevelder Kriel
April 2, 2013
Kippentractor
Kippen zijn geweldige hoveniers. Ze spitten, wieden, bemesten en produceren eieren. In de tuinfabriek worden ze dan ook dankbaar ingezet als medewerkers. Vier Barnevelder krielen gaan de kippentractor bemannen. Een kippentractor is een nachthok waarin de kippen 's nachts op stok gaan, 2 legnesten waar de eierenproduktie plaats vindt en een buitenren waar ze kunnen scharrelen. De kippentractor is verplaatsbaar van teeltbak naar teeltbak zodat je de kippen daar aan het werk kunt zetten waar ze nodig zijn. Ze hebben zo ook genoeg vrije uitloopruimte.

Schetsontwerp kippentractor
February 6, 2013
eet, composteer, zaai, oogst, eet ...
Goedemiddag,
Het dak van Hoog Catharijne wordt nog groener! In navolging op onze pop-up tuin, realiseren we nu op het dak van de Radboudkantoren op organische wijze een eetbare tuin: de Tuinfabriek. Met compost van bedrijven en bewoners van Hoog Catharijne groeit er binnenkort sla, paprika, tomaat, pompoen, aardbeien, bietjes en nog veel meer op ons dak. Bijen zorgen voor stadshoning, kippen bewerken de aarde en voorzien ons van eieren. Leerlingen van de nabijgelegen basisschool zijn in de klas al druk bezig met het kweken van plantjes. Bewoners en bedrijven van Hoog Catharijne leveren groente- en fruitafval voor de tuin.
Kom naar de tuin!
Jullie zijn als kantoorbewoners van Hoog Catharijne van harte welkom in de tuin. Voor een eerste kennismaking zien we jullie graag op maandag 13 mei tussen 12.30 en 13.00 uur. Het is ook mogelijk om op zaterdag 11 mei om 11.00 uur te komen als de appartementenbewoners komen tuinieren.
Groene vingers?
De dieren zijn niet de enigen die de tuin onderhouden. Ook bewoners en kantoormedewerkers dragen een steentje bij. Om samen in de zomer te kunnen genieten van een tuin vol kleurrijke gewassen en natuurlijk een oogstfeest in september. Dus kom langs en steek ook zelf de handen uit de mouwen. Denk aan water geven, onkruid wieden, schoffelen…. Er komt een speciaal clubhuis met gereedschap waar je kunt zien wat je kunt doen. Lekker genieten van het mooie voorjaarsweer kan natuurlijk ook. Even iets anders aan het einde van een drukke werkdag. Of een ontspannen moment buiten in de lunchpauze.
Op www.detuinfabriek.org is te zien wanneer er getuinierd kan worden en wat er allemaal staat te gebeuren. De Tuinfabriek is een initiatief van ontwerper Ester van de Wiel en maakt deel uit van de kunstmanifestatie Call of the Mall. De realisatie geschiedt in samenwerking met Corio.
Graag tot ziens in de Tuinfabriek!
Met vriendelijke groeten,
Ilona Timmers
Centre Manager Offices
April 3, 2013
IJsheiligen
In het weekend van de IJsheiligen gaan de binnen opgekweekte zaailingen die niet tegen vorst kunnen naar buiten. Op zaterdag 11 mei ben je van harte welkom om mee te komen uit planten.

de ijsheiligen
IJsheiligen is een begrip uit de volksweerkunde. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius die hun naamdagen vieren op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan veel schade aanrichten. Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Na half mei neemt de kans op vorst sterk af. De IJsheiligen markeren de overgang naar een meer zomers periode. (Bron: Wereld Feesten Almanak) EW

gemeten vorstvrije dagen in de Bilt
August 16, 2013
Rode-snijbiet-soep
Vrijdag 16 augustus. Vandaag is een deel van de rode snijbiet geoogst. Dat was hard nodig. Door het af en toe uit te dunnen (=oogsten) groeit het steeds door en blijven de scheuten jong. Het is duidelijk een minder populair gewas dan bijvoorbeeld courgette. Het is in de winkel nauwelijks verkrijgbaar omdat het zo moeilijk te bewaren is. De grote vraag is ook hoe snijbiet te bereiden; Het is een goede wokgroente en is vergelijkbaar met wilde spinazie.

INGREDIËNTEN 4 personen - 750 gr snijbiet - een grote ui - 1 l. groentebouillon - flinke scheut (koks)room - boter - olijolie

VOORBEREIDING: snipper de ui, was de snijbiet bladeren en slinger droog.

BEREIDINGSWIJZE: Bak de gesnipperde ui in boter en olijfolie. Voeg de snijbiet toe en stoof de groente ca. 5 minuten. Voeg daarna de bouillon toe en breng aan de kook. Maak glad met de staafmixer, voeg een flinke scheut room toe, laat nog 1 minuutje koken en serveer.

Lekker met een fijngehakt hardgekookt eitje. Wij voegde wat citroensap toe voor een frisse toets. Een blaadje verse munt of fijngesneden blad van de Oost-Indische kers werd ook gewaardeerd.



Na de lunchtijd schoven een aantal medewerkers van Call of the Mall nog even aan.
August 20, 2013
Oost-Indische kers is lekker!

Oost-Indische kers is een supergewas waarvan je zowel het blad, de bloemen als de zaden kunt eten. Ze smaken pittig en tuinkersachtig.
August 20, 2013
Pompoenen worden groot.

De pompoen lijkt elke week wel weer 4 cm groter gegroeid. Dit is een van onze favorieten. Mooi oranje vruchtvlees met een nootachtige smaak.
August 28, 2013
Blog op Artslant

Ester van de Wiel, De Tuinfabriek (The Garden Factory), 2013; Photo: Andrea Alessi.
(...)
At its best, the exhibition makes a familiar place feel new. Either by function or the contingencies of installation, many artworks reveal little-known spaces in ways that make you think differently about Hoog Catharijne and what goes on there. Ascend a private stairwell and find an enclosed rooftop-turned-vegetable-garden courtesy of Ester van de Wiel; visit a forgotten cabaret in pristine 1970s condition to watch a film by Gabriel Lester; or attend a backstage walking tour to discover subsurface locations and temporalities within the mall superstructure. Other projects change how you think about the spaces that everyone knows. Pilvi Takala's "permit-full zone”, for example, designates a normal shopping corridor as place where visitors can do things that would usually require official clearances (the artist applied for as many permits on behalf of visitors as she could).
(...)
September 1, 2013
Het dorp Hoog Catharijne borrelt
Vrijdag 30 augustus - Melle Smets organiseerde samen met de bewoners van de drie appartementencomplexen in Hoog Catharijne een kennismakingsborrel in de Tuinfabriek. Bewoners hebben heerlijke hapjes verzorgd en de Tuinfabriek heeft een bijdrage geoogst.

's Middags hebben we samen met bezoekers vroege aardappels opgegraven. Er zitten gemiddeld 20 aardappels onder elke plant.

De aardappels zij samen met rozemarijn uit de Tuinfabriek gepoft op een BBQ.

De 'wilde tomaten' zijn grotendeels rijp. Heerlijke smaakbommetjes.

Een van de bewoners heeft verse kruiden en eetbare bloemen geknipt voor de kruidenboter die bij de gepofte aardappels geserveerd is.

Na alle voorbereidingen was het tijd voor proeven en kennismaken.

August 15, 2013
BBQ voor vrijwilligers
Woensdag 14 augustus
Call of the Mall krijgt tijdens de kunstmanifestatie veel ondersteuning van vrijwilligers. Tijd om ze te verwennen met een BBQ in de Tuinfabriek.

De courgettes komen uit de tuin. De worsten (nog) niet.

August 23, 2013
Corio Kookt
Vrijdag 23 augustus - Patty Tollenaar, die de catering voor Corio verzorgt, heeft deze vrijdag de lunch gemaakt voor de kantoormedewerkers in Hoog Catharijne. Ze maakte heerlijke wraps die duidelijk populair zijn! Het was een drukke en gezellige lunch voor herhaling vatbaar.

Patty Tollenaar

De Kippenclub heeft eieren opgespaard zodat die bij de lunch geserveerd kunnen worden.

August 23, 2013
Kippenclub in de vakantie
Tijdens de vakantieperiode gingen de vaste leden van de Kippenclub zelf natuurlijk ook op vakantie. Gelukkig waren er voldoende vervangende leden waardoor de Kippenclub inmiddels een mooie omvang begint te krijgen.

Calluna is een van de vervangers van onze kippenfluisteraar Ida tijdens haar vakantie.
September 8, 2013
Food in the Streets

foto: Inge de Boer
Inge de Boer blogt over 'Food in the Streets' en schreef een blogpost over de Tuinfabriek:
It was the best time of the year to do it. Harvest is ready to be picked while outside temperatures are still pleasant. I took some days off, bought all-day train tickets and traveled through the Dutch Randstad to see some of the many urban farming projects realized. Here a report, on facebook the photos.
(...)
Next stop was at Utrecht Central Station, or more specifically the Hoog Catharijne shopping centre which connects the station with the old city center. A weird place and nominated several times as the most ugly place in the country. Also the owner has realized this and decided to initiate a summer full of cultural events. These days cultural events in the Netherlands can’t succeed without some innovative food projects. In this case an urban farm on top of the mall. Not just an urban farm. No, one created by an artist and maintained by the inhabitants from neighboring apartment buildings. Now they both profit; the artist has her caretakers, while the inhabitants can look to and live on a beautiful designed and green (!!) rooftop.
Besides tomatoes, pumpkins, potatoes, zucchini and the like, this garden also left room for The Chickenclub (yes, some two legged ladies walking around in their cage here) and to composing machines. With this making it a more realistic copy of an average daily diet, traditionally composed out of vegetables, grains or potatoes and fish or meat.
During my visit, the garden work had just finished and the neighbors enjoyed a drink, some snacks and a barbecue. It is interesting to see that, while people one floor below hurry to catch trains or get their children from daycare, on this rooftop people relax, enjoy the late summer evenings and where able to create something beautiful out of a space which was ignored for years. Well, done!
(...)
September 6, 2013
Tomatenoogst
06 september - De wilde tomaten groeien in overvloed. Vandaag is een deel geoogst en ingemaakt voor het Oogstfeest.

Wilde tomaten - Bush tomatoes. De tomaatjes zijn erg klein. Kleiner dan cherry tomaatjes maar ze smaken verrukkelijk.

De oogst voor het Oogstfeest. (inclussief vers laurierblad)

De kippen zijn populair tijdens de goedbezochte rondleidingen.
October 26, 2013
De Tuinfabriek gaat door
25 oktober - Afgelopen vrijdag is er met een clubje gewerkt in de tuin. Een aantal teeltbakken is leeggehaald, de compost is over een aantal bakken verspreid en de Kippentractor is weer een bak opgeschoven. Er staat nog steeds veel oogst. Als je wil kom naar het dak en eet je buik vol.

Kippentractor verplaatst. Het teeltvak rechts ervan is inmiddels mooi leeggemaakt en gespit.
Na het werken in de tuin is er een overleg geweest met de clubleden en Corio over het voortzetten van de Tuinfabriek. Ester van de Wiel zal komend jaar verbonden blijven aan de Tuinfabriek. We kijken er naar uit om met jullie samen de Tuinfabriek ten volle te benutten en ervan te genieten.
De meeste werkzaamheden in de Tuinfabriek zijn seizoensgebonden. In de lente worden de plantbedden klaargemaakt. Er wordt gezaaid, voorgekweekt, geplant en gestekt. In de zomer is vooral water en voeding geven belangrijk. Er wordt gewied, planten opgebonden, geoogst en er worden kleine activiteiten (lunches etc) georganiseerd. In de herfst wordt de laatste oogst eraf gehaald en wordt de tuin winterklaar gemaakt. In de winter is het tijd voor onderhoud en het maken van een zaai- en plantplan voor het jaar daarop. Het hele jaar rond wordt er gecomposteerd, voor de kippen gezorgd en eventueel met de basisschool samengewerkt. Het doel van de Tuinfabriek is zoveel mogelijk lekkere eetbare producten te maken en een fijne groene buitenplek te bieden aan bewoners en werkers van Hoog Catharijne.
July 22, 2013
Buiten werken

Lekker buiten werken ...

terwijl de kipjes een eitje leggen. Foto's: Ralph Kämena
September 25, 2013
Vanaf de 13e verdieping
Op 22 juli heeft fotograaf Ralph Kämena de Tuinfabriek in beeld gebracht vanuit de omliggende appartementen en kantoren.

Vanaf het balkon van Surfnet op de 4de verdieping.

Vanaf de 9e verdieping Radboudveste.

Vanuit appartementencomplex Radboudveste met op achtergrond het nieuwe station in aanbouw.

Vanuit de allerhoogste verdieping van appartementencomplex Radboudveste. Met links de theepot van Lily van der Stokker. Foto's: Ralph Kämena
March 18, 2014
De Tuinfabriek draait door
Na een relatief rustige winterperiode is de Tuinfabriek weer klaar voor het voorjaar. Heb je zin om lid te worden van de Tuin- of Kippenclub? Meld je aan via info@detuinfabriek.org. Je kan de Tuinfabriek bezoeken op dinsdag of vrijdagen tussen 10 en 14 uur. Neem de trap bij de Radboud parkeergarage naar de 2de verdieping. De deur staat open.

April 16, 2015
We gaan weer van start
Na een grijze winter begint de zon weer te schijnen. Tijd om de teeltbakken van de tuinfabriek weer in te zaaien met lekkers dat we in de zomer willen eten. Er staan nog wat wintergroente waaronder diverse kolen en winterpenen, die we kunnen oogsten. Op vrijdag 17 en 24 april organiseren we een werkdag. Heb je zin om ook de handen uit de mouwen te steken? Je bent van harte welkom. Zie voor details de agenda.
September 24, 2015
De Tuinfabriek op TV

17 augustus 2015 - Opname Beestengeluk, SBS6
Op zaterdag 3 oktober zendt SBS6 een item uit over de Tuinfabriek. Het is onderdeel van het programma Beestengeluk. Het regende enorm tijdens de opnames dus we zijn benieuwd hoe de Tuinfabriek overkomt. In twee latere uitzendingen worden specifieke onderdelen uitgelicht. Een item over onze stadsimker en zijn bijen op het dak en een speciaal over de Barnevelder krielen. De precieze data zijn hier later ook te vinden.

Tuinman Rob Verlinden op zoek naar bijzondere tuinen en dieren.

De bij in het midden is de koningin, te herkennen aan de witte (typex) stip.
September 25, 2015
De Tuinfabriek op TV (2)
Net de uitzenddata van SBS6 Beestenboel ontvangen:
Aanstaande zaterdag 26 september om 16.25 wordt het eerste item over onze stadsimker Jan en zijn bijen uitgezonden. Op zaterdag 3 oktober, om 16.25 uur wordt de Tuinfabriek als daktuin belicht. Op zaterdag 17 oktober 16.25 uur om zijn onze Stadse Barnevelder krielen aan de beurt.
Het regende enorm tijdens de opnames dus we zijn benieuwd hoe de Tuinfabriek overkomt. Volgens Denise van SBS: "zijn het echt heel leuke items geworden. Onderduiken is zeker niet nodig! Handtekening oefenen wellicht wel."
February 29, 2016
Winterbeeld

De haan Fedor en het nieuwe hennetje Krijtje beginnen zich thuis te voelen tussen de andere hennen.

28 februari 2016 / Winterbeeld van de tuin in ruste.
April 4, 2018
5 jaar Tuinfabriek
Na meer dan vijf jaar op het dak van Hoog Catherijne groente, fruit, kruiden, eieren, soep en gezelligheid te hebben geproduceerd is het onderhoud van de Tuinfabriek overgedragen aan ANNE. De blog zal blijven bestaan als publiek archief. Af en toe zal er nog een blog gepost worden maar dat zal onregelmatig zijn. De Tuinfabriek dankt alle medewerkers, gebruikers en bezoekers van locatie Hoog Catharijne voor hun enthousiaste reacties en betrokkenheid. We zien jullie graag weer eens bij ANNE.

Een van de mooiste foto's van De Tuinfabriek gemaakt door Ralph Kämena. Als nabeeld.