April 3, 2013
Koninginnendagen
De herfst begint in september, maar in augustus loopt het seizoen van planten en zaaien ten einde. Kweker Wim Bijma hanteert de vuistregel dat de tuin op Koninginnedag (30 april) en 30 augustus (de verjaardag van Koningin Wilhelmina) “vol” moet zitten. Voor eind augustus kunnen diverse gewassen nog geplant en gezaaid worden. Daarna worden de nachten kouder en de dagen korter.
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)
April 3, 2013
Tuin-Kantine
Een kantine is een eetgelegenheid in bedrijven, scholen en andere instanties met veel medewerkers. Tegenwoordig wordt een kantine ook bedrijfsrestaurant genoemd. De catering wordt veelal uitbesteed.
De kantine van de TuinFabriek is de plek waar de kennis over tuinieren op het verzameld wordt.
April 3, 2013
Crisistuin
Stadslandbouw zou toenemen door de crisis; niet zozeer omdat het goedkoper is je eigen boontjes te doppen, maar vooral vanwege de massale leegstand van kantoorpanden in de stad. Stadslandbouw is volgens landbouweconoom Jan Willem van de Schans, forumlid tijdens het debat op 30 maart, een ideale manier om verloedering en waardedaling te voorkomen.
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)
April 3, 2013
Crowdsourcing
De explosieve verspreiding van kennis en handleidingen via internet leidt tot een verschuiving van de verhoudingen tussen amateurs en professionals. Er zijn steeds meer mensen die in hun vrije tijd inhoud genereren, problemen oplossen en zelfs Research & Development voor bedrijven verrichten. Amateurs, die gedreven door hun liefhebberij optreden als lokale programmeurs of ontwikkelaars van de publieke ruimte, beschikken over uitstekende inzichten in het plaatselijke potentieel. Ze zijn gepassioneerd, vaak sociaal bewogen, een beetje onaangepast en altijd trots op wat ze doen. Zou de stad een deel van de ontwikkeling van de openbare ruimte kunnen crowdsourcen door de energie en de ideeën van al deze pioniers beter te gebruiken? Urban pioneers bewegen zich vrij tussen regels en grenzen. Ze tonen de waarde van een bottom up ontwikkelde stad, van een wereld waarin iedereen regisseur kan zijn!
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)
April 3, 2013
Kweker
De kweker is de professional of hobbyist die stadslandbouw bedrijft. Hij of zij kan gebruiker zijn, maar vaak zijn kweker en gebruiker verschillende groepen of personen. Zonder figuurlijke of letterlijke kweker is ieder idee over stadslandbouw betekenisloos. Juist in en om de stad moeten er altijd kwekers zijn die op specifieke plekken specifieke gewassen willen kweken. Daar hebben ze liefde en tijd voor nodig, en als ze het slim doen levert het ze een inkomen of eten op.
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)
April 3, 2013
Tuin
Een tuin is een (afgesloten) stuk grond waar gewassen worden geplant of verbouwd. Een tuin kan utilitair van aard zijn, een groentetuin, wetenschappelijk, een botanische tuin, of decoratief, een siertuin.
Waar: dak Radboudkwartier, Hoog Catharije, Utrecht
April 3, 2013
Fabriek
Een fabriek, afgeleid van het Latijnse fabrica: werkplaats, en faber: handwerksman, ambachtsman, is een werkplaats, gebouw of vestiging, waarin iets wordt gefabriceerd oftewel geproduceerd.
Waar: dak Radboudkwartier, Hoog Catharije, Utrecht
April 3, 2013
Kruid
Een kruid of keukenkruid is een plant dat gebruikt kan worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, zaden, stengels of vruchtdelen.
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)
April 3, 2013
Platdak
Het platte dak is een categorie die heel goed de kansen en beperkingen van stadslandbouw toont. De tegenwerpingen zijn legio: draagkracht, veiligheid, droogte, bereikbaarheid zijn er een paar. Maar als we een oplossing vinden voor die problemen is er een groot areaal aan ruimte beschikbaar.
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)

Luchtfoto van plat dak Radboudkwartier
April 3, 2013
Pluk de Stad
Deelt waar en wanneer je eten plukt en hoe je het klaar maakt. Op de website Pluk de Stad worden eetbare bomen en planten verzameld. Door een plant en maand te selecteren verschijnen op de kaart de plekken waar je ze kunt plukken voor consumptie.
April 3, 2013
Spinfarming
SPIN farming (Small Plot Intensive farming) is een manier van voedselproductie die handig gebruik maakt van grond in de stad. Het is ontwikkeld door een boer uit Saskatoon Canada, Wally Satzewich, die ontdekte dat voedselproductie binnen de stad een aantal voordelen heeft boven voedselproductie op het platteland: de grondprijs is laag (mensen stellen hun tuin veelal om niet ter beschikking, of in ruil voor een deel van de oogst), er is voldoende water, de temperatuur is meestal een of enkel graden hoger (dus meer teelten per jaar), de afstand tot de markt is kort, etc.
(bron: stadslandbouwblog)
April 3, 2013
Spinfarmer
SPIN farmer is een stadboer die op verschillende locaties bijvoorbeeld in achtertuinen van particulieren, collectieve binnentuinen of braakliggende stukjes gewassen verbouwd. De SPIN farmer is een boer zonder land, is eigen baas en heeft veel contact met zijn klanten. De spinfarmer heeft geen boerderij maar gebruikt een bus of bakfiets om akker naar akker te komen. Hij gebruikt geen grote zaai- en oogstmachines maar heeft aangepaste werktuigen. Het is hard, maar gevarieerd werk in de buitenlucht, dat ook inhoudelijk uitdagend is. (bron: stadslandbouwblog)
April 3, 2013
Voedsel
“Voedsel lokt de mens uit zijn tent en niets anders dan voedsel is in staat zulke zalige publieke ervaringen te genereren. Dat leidt tot verrijking van het ‘publiek domein’ en zorgt voor uitwisselingen zonder welke elke beschaving doodbloedt.” (Joan Almekinders)
June 17, 2013
Mededelingenbord geplaatst

Vandaag is het mededelingenbord geplaatst. Vanaf nu kunnen we activiteiten plaatsen en informatie uitwisselen. Het bord is ontworpen en geproduceerd door Koehorst in 't Veld die de grafische identiteit van de Tuinfabriek verzorgt.
June 14, 2013
De tuinkantine is open

We kunnen eindelijk zitten en lekker buiten eten. De tafels en banken zijn vandaag geplaatst. Ook de vlaggenmast is gearriveerd. Vanaf donderdag zal de Tuinfabriek-vlag wapperen.

De tafel is inmiddels ingewijd door Brenda en Willem die hem mee geplaatst hebben.
July 9, 2013
Rondleidingen

De Tuinkantine is ook geschikt als buitenklas tijdens een van de rondleidingen.
Wil je meer achtergrond informatie over de Tuinfabriek? Neem dan deel aan een van de rondleidingen tijdens Call of the Mall. Vaste rondleidingen zijn op donderdag 19.30 uur, vrijdag en zaterdag 11.00 en 15.00 uur en zondag om 15.00 uur. De rondleidingen duren 90 minuten. Verzamelen gebeurt bij de infobalie op het Hoog Brabant plein. De kosten zijn €5 per persoon. Aanmelden is niet nodig, reserveren voor groepen – ook op andere tijden - kan via rondleidingen@callofthemall.nl
July 22, 2013
Bezoekers

Bezoeker via Call of the Mall (herkenbaar aan gids)

Maar ook de bewakers en schoonmakers van Hoog Catharijne weten de Tuinfabriek inmiddels te vinden.

Er is een merelpaar gesignaleerd die de wormen uit de bakken pikt.
August 9, 2013
Soep uit de Tuinfabriek
Vrijdag 8 augustus. Het is weer tijd om te oogsten. De Tuinfabriek maakte courgettesoep in een geimproviseerde keuken. Iedereen was welkom om tussen 12.30 tot 13.30 uur het resultaat te proeven.

Courgette oogst: prachtige gele.

Verse munt
Vandaag is een deel van de courgettes geoogst voor de lunch; gele en groene. Verder is de munt ook ruim vooradig. Het recept is van Jamie Oliver. Heerlijk fris. De volgende ingrediënten zijn nodig voor 4 personen:
* 6 lente-uitjes
* 1 kg groene en gele courgettes
* olijfolie
* klontje boter
* ½ citroen
* 8 takjes verse munt
* 1,4 liter biologische groentebouillon
* 5 volle eetlepels zure room
* 150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas
Helaas hebben we geen citroenen in de tuin ... wie weet komt dat nog ooit. De bosuitjes waren eerder al geoogst omdat er zoveel luis op was gekomen dat het een gevaar vormde voor de andere gewassen.



De soep was nog niet klaar. Een mooie aanleiding om even een ronde in de tuin te maken.
Recept
Snijd de lente-uitjes en courgettes in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.

Stoven in boter en olijfolie

Improv keuken
Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker - het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.

Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.
Pureer de soep tot hij glad is. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.

In de rij voor de soep.
Er zijn ongeveer 40 kommen soep geserveerd. De eters waren voornamelijk medewerkers uit de omliggende kantoren en een enkele bezoeker die via Call of the Mall de Tuinfabriek kwam bezoeken en blij verrast was met een kommetje soep.


De tafels van de tuinkantine zijn berekend op 12 man per set. Er is plaats voor 24 mensen. Blijkbaar passen er ook 16 man aan één set. Bij maximale bezetting kunnen er 32 man aanschuiven!


Bij een Tuinkantine hoort corvee ... zelf je bestek in de afwasbak leggen en de borden opstapelen.
Volgende week weer!
Dan kookt de Tuinfabriek samen met Patty die de lunches voor Corio personeel verzorgt. We gaan proberen een mooie rode snijbietsoep te maken. Iedereen is vrijdag weer van harte welkom tussen 12.30 en 13.30 uur.
Bring your own drinks.
August 16, 2013
Rode-snijbiet-soep
Vrijdag 16 augustus. Vandaag is een deel van de rode snijbiet geoogst. Dat was hard nodig. Door het af en toe uit te dunnen (=oogsten) groeit het steeds door en blijven de scheuten jong. Het is duidelijk een minder populair gewas dan bijvoorbeeld courgette. Het is in de winkel nauwelijks verkrijgbaar omdat het zo moeilijk te bewaren is. De grote vraag is ook hoe snijbiet te bereiden; Het is een goede wokgroente en is vergelijkbaar met wilde spinazie.

INGREDIËNTEN 4 personen - 750 gr snijbiet - een grote ui - 1 l. groentebouillon - flinke scheut (koks)room - boter - olijolie

VOORBEREIDING: snipper de ui, was de snijbiet bladeren en slinger droog.

BEREIDINGSWIJZE: Bak de gesnipperde ui in boter en olijfolie. Voeg de snijbiet toe en stoof de groente ca. 5 minuten. Voeg daarna de bouillon toe en breng aan de kook. Maak glad met de staafmixer, voeg een flinke scheut room toe, laat nog 1 minuutje koken en serveer.

Lekker met een fijngehakt hardgekookt eitje. Wij voegde wat citroensap toe voor een frisse toets. Een blaadje verse munt of fijngesneden blad van de Oost-Indische kers werd ook gewaardeerd.



Na de lunchtijd schoven een aantal medewerkers van Call of the Mall nog even aan.