April 12, 2013

Werkvloer in uitvoering

Vandaag hebben we de werkvloer van de TuinFabriek aangelegd. 185 tegels van 50x50cm zijn opnieuw gepositioneerd om de tuinproduktielijn op te starten. Een snelle berekening laat zien dat we in een dag zo'n 9000 kg verplaatst hebben! Bij het aanleggen van groene daken is de belastbaarheid van het dak belangrijk. Inmiddels is het plan door de constructeur goedgekeurd. Zware onderdelen krijgen bokken als onderstel die de druk op het dak over een groter oppervlak verdelen. Een deel van het grind wordt verplaatst om zo extra kilo's grond te maken.

Weghalen grind van het dak ...

om plaats te maken voor tegels waarover gelopen mag worden.

Na 7 uur buffelen is de werkvloer klaar.

Plek waar de compostmachines geplaatst worden.

April 3, 2013

Werkvloer

Werkvloer is letterlijk de vloer van de werkplek, werkplaats of fabriek, waar de werknemers al dan niet met machines werken. De werkvloer wordt wel geplaatst tegenovergesteld het kantoor, waar de administratie wordt gevoerd en het management leiding geeft aan het bedrijf. Het kantoor met zijn administratieve afhandeling heeft echter ook zijn eigen werkvloer. In bijvoorbeeld het bank- en verzekeringswezen vormt deze administratie op de werkvloer zelfs het primaire productieproces.

April 3, 2013

Werkweek

Met de werkweek worden de dagen van de week bedoeld waarop gewerkt wordt. Sinds de invoering van de vijfdaagse werkweek en daarmee samenhangend de vrije zaterdag wordt door de meeste mensen niet op de zaterdag gewerkt, en bestaat een “gewone” werkweek uit maandag tot en met vrijdag. Onder de werkweek wordt ook verstaan het aantal uren van een week waarop gewerkt wordt. (bron: Wikipedia)

April 3, 2013

Zuidmuur

Zuidmuur is een muur op het zonnige zuiden gericht. De zuidmuur is een echt stadse categorie die past in een eeuwenoude kweektraditie: hoe vang ik warmte? Warmteminnende planten als druif, kiwi en abrikoos kunnen daarom juist in de stad, waar hoe dan ook een warm microklimaat heerst, goed meeliften.
(uit Lexicon Food for Thought van werklandschap EET)

18 maart 13.00 uur: Zon op dak Hoog Catharijne.

April 19, 2013

Kas geplaatst

Vandaag is de foliekas geplaatst. Het is een hele lichte constructie opgebouwd uit houten frames met versterkte folie er op gespannen. De dakramen gaan automatisch open en dicht. Toch is er geen electriciteit nodig. In de veer, die ervoor zorgt dat het raam open en dicht gaat, zit een stof die uitzet als het warm wordt en krimpt bij koude. De regen die op het dak valt wordt deels opgevangen en in een regenton opgeslagen.

De folie-kas is geplaatst.

Interieur kas. Nu nog leeg ...

Regenwater oogsten op het dak van de folie-kas.

April 29, 2013

Kweektafel is gereed

De kweektafel waarop gezaaid en verspeend kan worden is klaar. Vrijdag aanstaande wordt de kweektafel geplaatst.
De palletvloer sluit precies aan op het tegelpad van de 50x50cm tegels. De tafel kan verplaatst worden met een palletwagen.

Kweektafel op een palletwagen

May 9, 2013

Rijplaten

Onder het grind van het dak blijkt niet gelijk het betonnen dak te liggen. Er liggen schuimplaten tussen die de puntbelasting van een palletwagen niet aankunnen. Om dat te ondervangen zijn hele dunne platen neergelegd die de druk goed spreiden. Het lijkt wel een polderlandschap met sloten.

Water? of rijplaten.

June 22, 2013

De vlag is gehesen

Geen fabriek zonder een wapperende vlag. Het duurde even maar de vlag is alsnog aangekomen en gehesen.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek