April 3, 2013

IJsheiligen

In het weekend van de IJsheiligen gaan de binnen opgekweekte zaailingen die niet tegen vorst kunnen naar buiten. Op zaterdag 11 mei ben je van harte welkom om mee te komen uit planten.

de ijsheiligen

IJsheiligen is een begrip uit de volksweerkunde. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius die hun naamdagen vieren op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan veel schade aanrichten. Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Na half mei neemt de kans op vorst sterk af. De IJsheiligen markeren de overgang naar een meer zomers periode. (Bron: Wereld Feesten Almanak) EW

gemeten vorstvrije dagen in de Bilt

April 3, 2013

Zaaien

Het is tijd op te zaaien. In ieder geval hetgeen je binnen voorzaait en na ijsheiligen uitplant. Wil je mee zaaien? Meldt je dan aan.

Zaailingen van Utrecht Kiemt! tijdens werklandschap EET 2012.

In de eetbare tuin komen:
- aardappels
- plantuitjes
- courgettes
- pompoenen
- tuinbonen
- suikererwten
- peultjes
- erwtjes
- stokbonen
- zonnebloemen
- dille
- oost-indische kers
- struiktomaten
- maïs
- bietjes
- salie
- munt
- aardbeien
- en meer!

April 3, 2013

Zaadbom

Een zaadbom wordt gemaakt van klei, compost en zaden. De ingrediënten worden met water gemengd en tot een bal van 3,5 cm gekneed. Als de zaadbommen goed gedroogd zijn worden ze over hekken gegooid om zo onbereikbare plekken in te zaaien. De klei zorgt ervoor dat de bal vocht goed vasthoudt zodat de zaden kunnen ontkiemen. De compost geeft de eerste voedingstoffen. De zaden wordt afgestemd op het seizoen. De eerste ‘seedbombs’ zijn ontwikkeld door Liz Christy (Green Guerrilla’s) om biodiversiteit te brengen op ontoegankelijke braakliggende kavels in Manhattan. Inmiddels is het een wijd verbreid fenomeen dat gebruikt wordt om beginnende guerrilla gardeners te enthousiastmeren.

April 15, 2013

Zaaien en voorkweken

Zaai mee en meld je aan als medewerker.
Je kan dan thuis of op je werkplek gewassen voorzaaien die later uitgeplant worden. Er zijn zaden van tomaten, bonen, courgettes ...

Mail naar club@detuinfabriek.org

May 3, 2013

Compostmachine en Kweektafel geplaatst

De 2 compostmachines zijn klaar om gevuld te worden met organisch afval.

De kweektafel.

Composteren is een makkelijke manier om organische afval aan de grond terug te geven. Het verbetert de conditie van de bodem en bevordert plantengroei. Om te composteren heeft u voedsel en koolstof zoals houtpellets, vocht (van het afval) en lucht nodig (d.m.v. de luchtgaten in de composter). Samen met aanwezige micro-organismen zorgen deze elementen dat er warmte ontstaat wat het composteringsproces in werking zet.

1. Neem een vaste maatbak. Dit voorkomt dat u de dagelijkse capaciteit van 3,0 à 4,5 liter per dag per compostvat overschrijdt. Per dag kan er 8 liter GFT naar het dak gebracht worden.

2. Wanneer u uw afval sorteert, voeg dan alleen materiaal toe waarvan u zeker weet dat het composteerbaar is. Als u er niet zeker van bent, doe het dan niet!

3. Hoe kleiner het materiaal in de composteerder gaat hoe beter (sneller) het is.

Wat mag erin:
Etensresten
Groente
Fruit (behalve citrusvruchten)
Koffieprut
Theezakjes (zonder nietje) en theeblaadjes
Eierschalen
Eierdozen (ongekleurd)
Zaagsel
Bloem en plantafval uit vazen, potten en perken.

May 11, 2013

IJsheiligen: plantdag

Op zaterdag 11 mei was het IJsheiligen. Gewoonlijk begin je vanaf die tijd de zomer te voelen. Het is onwaarschijnlijk dat er nachtvorst optreed na 11 mei ... het kan natuurlijk wel erg regenen. En dat deed het zaterdag. Met een groepje dappere tuinders zijn de voorgekweekte planten in de tuin gezet. Pompoenen, courgettes, tomaten, verschillende kruiden en peulvruchten. We hebben aardappels en plantuitjes gepoot. De kas bood onderdak tijdens de zwaarste regenbuien en met een kop koffie en een koek hielden we moed.

foto: Cecile Reijnders De tuin gezien vanaf het appartementencomplex Radboutstate.

Ester geeft aan wat waar geplant kan worden. De kas als uitvalsbasis blijkt heel fijn. Zeker in weer en wind. Het is er heerlijk warm.

aardbeien planten

Plantuitjes zetten in de stromende regen. We hebben nu een boel poncho's voor een ieder die de regen wil trotseren.

April 30, 2014

Tuindag

Op vrijdag 25 april hebben we weer gezaaid, gepoot en geplant. De kwetsbare stekjes gaan er pas in nadat de IJsheiligen hun naamdag hebben gevierd. Het begint er weer fijn uit te zien. Lente!

Marij en Willem van de Tuinclub aan het werk.

De kippentractor is weer naar een andere teeltbak gereden die ingezaaid is met mals gras. We gaan zien hoe snel dat ze dit veld verorberd hebben.

Vers gras!

Surfnetters: Dank voor jullie hulp!

April 25, 2015

Tuinfabriek werkdagen

Vrijdag 17 en 24 april hebben we de teeltbakken zaai- en pootklaar gemaakt. De grond is weer vrij van onkruiden en geegaliseerd. We hebben gezaaid: veldsla, oost-indische kers, zonnebloemen, spinazie, bietjes, en nog veel meer. De kippentractor is een bak verschoven ... Wij zijn klaar voor IJsheiligen wanneer de zaailingen de grond inkunnen.

17 april / tuinclublid Hetty Ebbink

17 april / resultaat van 1e werkmiddag. De gewassen die de winter doorgekomen zijn laten we nog even staan als kippenvoer.

24 april / Ons jongste Tuinclublid Golo Van den Eynde zaait zonnebloemen en suikererwten.

24 april / Marieke Renou maakt zaaipotten voor de tomaten klaar.

24 april / We kregen bezoek van Ralf Geutjes, een student van TU Delft (Architecture / Dweling), die onderzoek doet naar sociale cohesie die collectieve ruimtes kunnen generen.

24 april / Nieuw Tuinclublid Jelmer Oosthoek die eetbare bloemen zaait.

Jelmer Oosthoek schreef er een verslag over op zijn blog.

Dank jullie en in ieder geval tot 16 mei: Plantdag!

May 15, 2015

Plantgoed van Hermi voor de Plantdag van 16 mei

De volkstuin van Hermi vlakbij Rotterdam Airport. Een bijzonder complex met relatief veel kassen waarin geteeld wordt.

15 mei - Rotterdam. Vanochtend op de fantastische volkstuin van Hermi biologische en buiten opgekweekte stekjes gehaald. Vier soorten tomaten: Sungold (8), Choco Rosso (4), Green Grape die geel groen afrijpt (44) en Red Grape Sugar Plum. Allemaal struiktomaten die het goed doen op het dak. Verder kruiden: dille, koriander, Japanse peterselie en Amsterdamse snijpeterselie. Bij wijze van proef: Een watermeloen die kleine vruchten geeft, 4 augurken, en 10 kleine stekjes van de soja boon die mooi klein blijft en hopelijk heerlijke boontjes geeft. Morgen gaan ze de volle grond in.

De koude kas op de volkstuin. Hier wordt gekweekt voor Rotterdam Zaait! dat volgende week zaterdag in Rotterdam georganiseerd wordt.

Op de foto lijken alle tomaten planten nog erg veel op elkaar. Labelen dus: Vier soorten tomaten: Sungold (8), Choco Rosso (4), Green Grape die geel groen afrijpt (44) en Red Grape Sugar Plum.

Deze collectie is wat makkelijker te onderscheiden: van linksboven naar rechtsonder: 4 potjes augurken, 1 potje met 2 watermeloenen, 1 potje met Japanse peterselie, 10 kleine stekjes van de soja boon, dille, koriander en Amsterdamse snijpeterselie

August 10, 2015

Courgette-tijd

Er valt genoeg te oogsten. Het is vooral courgette tijd!

En heel veel Oost-Indische kers ... een eetbare bloem. Lekker voor in een verse zomersalade. De smaak is ietwat pepperig, tussen bieslook, radijs, tuinkers in en maar dan met een bloemige nasmaak. Er staan inmiddels ook veel verschillende soorten pluksla ...

De kippen kijken al reikhalzend uit naar de zaden van deze zonnebloemen. We lgenieten nog even van de vrolijke bloei voordat ze het kippenhok in verdwijnen.

Studio Ester van de Wiel, de Tuinfabriek